Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ministeriö: Sosiaaliturvaleikkaukset osuvat pahiten opiskelijoihin ja ansioturvalla oleviin työttömiin

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on julkaissut muistion, jossa on arvioitu hallituksen ensi vuodelle esittämien sosiaaliturva- ja veromuutosten yhteisvaikutuksia kotitalouksien tuloihin. Suhteellisesti suurimmat vaikutukset kohdistuisivat opiskelijoihin ja työttömiin ansioturvan saajiin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ikäryhmistä suurimmat vaikutukset kohdistuvat 18-24-vuotiaisiin, mutta myös 25-34-vuotiaille ja 55-64-vuotiaille vaikutukset ovat muita ryhmiä suurempia.

Muutosten arvioidaan vahvistavan työllisyyttä noin 60  000-65  000 työllisellä.

EHDOTETTUJEN muutosten havaittiin myös kasvattavan tuloeroja. Kolmen pienituloisimman tulokymmenyksen osuus kotitalouksien yhteenlasketusta käytettävissä olevasta tulosta supistuu. Samalla viisi suurituloisinta tulokymmenystä kasvattavat tulo-osuuttaan.

Todella huomattavia yli kymmenen prosentin tulonmenetyksiä kokeviin kotitalouksiin kuuluu vajaat kolme prosenttia väestöstä. Näitä niin sanottuja “suuria häviäjiä” on kahdessa alimmassa tulokymmenyksessä melko tarkkaan saman verran, kerrotaan STM:n muistiossa.

Arvioinnissa ovat mukana pääsääntöisesti vain niin sanotut staattiset vaikutukset. Muutosten vaikutuksia esimerkiksi työllistymiseen ei tiedotteen mukaan ole otettu lähtökohtaisesti huomioon.

Tulonmuodostusta tarkastellaan vuositasolla.

Työttömyysturvaa saavissa kahden vanhemman perheissä vaikutukset ovat arvioinnin perusteella suhteellisesti selvästi pienempiä kuin yhden aikuisen perheissä.

OPISKELIJOILLA muutoksen taustalla on erityisesti asumistuen heikentyminen. Opintolainaa ei ole laskettu mukaan käytettävissä oleviin tuloihin, mutta sen oletetaan kompensoivan etuuksien menetystä.

Suhteellinen pienituloisuus kasvaa eniten nuorten aikuisten, yksinhuoltajien sekä vanhempien työikäisten yksin asuvien keskuudessa. Muissa perhetyypeissä muutosten arvioitiin olevan maltillisia.

Arviointi on tehty STM:n ja valtiovarainministeriön yhteistyönä ja se perustuu pääosin Tilastokeskuksen ylläpitämällä mikrosimulaatiomallilla tehtyihin laskelmiin.

Ehdotettujen muutosten taustalla on hallituksen tavoite vahvistaa julkista taloutta, purkaa työnteon kannustinloukkuja ja lisätä työllisyyttä.

Arvioinnissa muutosten oletetaan tulevan voimaan ja vaikuttavan täysimääräisesti heti ensi vuonna.

-  Tämä oletus auttaa havainnollistamaan muutosten täysimääräisiä vaikutuksia, mutta se ei vastaa todellista tilannetta vuonna 2024, sillä muutokset astuvat voimaan vaiheittain, STM:n tiedotteessa sanotaan.

ARVIOSSA on otettu huomioon muun muassa hallituksen esittämät heikennykset etuuksiin kuten työttömyysturvan ja asumistuen leikkaus sekä tiettyjen etuuksien indeksitarkistusten jäädytys.

Tuloverotuksessa on huomioitu kotitalousvähennyksen määräaikaisten korotusten jatkaminen, työtulovähennyksen enimmäismäärän korotus ja matkakuluvähennyksen omavastuun korotus.

Myös tuloveroasteikon indeksitarkistus on otettu huomioon. Se tehdään, jotta verotus ei kiristyisi yleisen ansiotasokehityksen vuoksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE