Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ministeriön selvitysryhmä: Kittilän tulisi pidättää rikoksista epäillyt valtuutetut luottamustoimista

Kittilän kunnantalo. Valtiovarainministeriön asettaman selvitysryhmän tehtävänä oli ratkoa Kittilän hallintovaikeuksia. Kittilää painavat useiden päättäjien rikossyytteet, minkä vuoksi ministeriö aloitti aloittaa selvityksen kunnan hallinnon tilasta.

Kittilän hallintoa ratkova selvitysryhmä suosittaa Kittilää pidättämään syytteessä olevat luottamushenkilöt luottamustoimista oikeuskäsittelyn ajaksi.

Sen mukaan päätös luottamustoimista pidättämisestä pitää panna täytäntöön heti.

Ryhmän mukaan päätös on välttämätöntä kunnan päätöksenteon uskottavuuden ja luotettavuuden turvaamiseksi.

Luottamustoimista pidättäminen koskisi yli puolta kunnanhallituksen jäsenistä ja varajäsenistä, mikä tekee sen toimintakyvyttömäksi. Selvitysryhmän mukaan kunnanvaltuuston tulee asettaa tilapäinen valiokunta hoitamaan kunnanhallituksen tehtäviä toimista pidättämisen ajaksi.

Selvitysryhmä ohjeistaa kunnanvaltuuston puheenjohtajaa kutsumaan luottamustoimista pidätettyjen valtuutettujen tilalle varavaltuutetut. Lisäksi hänen tulee myös pyytää kunnan keskusvaalilautakuntaa määräämään uusia varavaltuutettuja.

Jos vaaliliiton, puolueen tai yhteislistan varavaltuutettuja ei sittenkään löydy tarpeeksi täyttämään kaikkia paikkoja, määrä jää vajaaksi.

Jos Kittilä ei tottele selvitysryhmän suosituksia, valtiovarainministeriö voi pidättää syytteissä olevat luottamushenkilöt tehtävistään.

Lisää aiheesta

Monen vuoden sotku.

Valtiovarainministeriö perusti Antti Rantakokon johtaman kolmihenkisen ryhmän viime vuoden lopulla selvittämään Kittilän hallintovaikeuksia.

Ministeriö arvioi tuolloin, että Kittilän kunnan hallinto ja toiminta ovat poikkeuksellisen suurissa vaikeuksissa eikä kunta ole ryhtynyt riittäviin toimiin hallinnon saattamiseksi lain mukaiseksi.

Vaikeuksien taustalla ovat syytteet, joita on nostettu 27:ää entistä ja nykyistä Kittilän kuntapäättäjää vastaan.

Niin sanottu Lex Kittilä -menettely sai lähtölaukauksen, kun Kittilän kunnanvaltuusto viime vuoden syksyllä päätti olla pidättämättä virkarikossyytteitä saaneita luottamushenkilöitä päätöksenteosta ennen heidän oikeudenkäyntiensä loppua.

Lex Kittilänä tunnettu laki sallii valtiovarainministeriön puuttua kunnan hallintoon, jos kunta ei itse saa sitä kuntoon.

Koko sotku sai alkunsa jo vuonna 2013, kun kunnan enemmistöomistuksessa olevan hiihtohissiyhtiön toimitusjohtajan Jouni Palosaaren alettiin epäillä junailleen hissikauppoja epäasiallisesti. Kunnanjohtaja Anna Mäkelä ja myöhemmin hissiyhtiön hallitus tekivät tutkintapyynnön Palosaaren toimista.

Sen sijaan, että Palosaaren toimiin olisi puututtu, hissiyhtiön hallitus vaihdettiin, ja uusi hallitus veti tutkintapyynnön pois. Mäkelälle annettiin potkut, jotka Korkein hallinto-oikeus totesi myöhemmin lainvastaisiksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE