Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

“Minulla on velvollisuus ottaa tehtäväkseni Aben ideat” – Japanin pasifistista perustuslakia halutaan muuttaa

AFP / LEHTIKUVA / SAM YEH

Japanin hallituskoalitio on vahvistanut itselleen määräenemmistön parlamentin ylähuoneen vaaleissa, japanilaismediat kertovat.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Vaalit käytiin entisen pääministerin Shinzo Aben perjantaisen kuoleman varjostamina. Pääministeriytensä jälkeenkin vaikutusvaltainen Abe ammuttiin kadulle kesken puheen.

Aben kuolema ravisteli maata ja nosti vaalit enenevässä määrin otsikoihin Japanin ulkopuolellakin. Tästä huolimatta äänestysprosentti sunnuntaisissa vaaleissa on ollut vain 52 prosentin luokkaa.

Pääministeri Fumio Kishidan edustama Liberaalidemokraattinen puolue (LDP), sen koalitiokumppani Komeito ja niiden liittolaiset olivat varhain maanantaina voittaneet New York Timesin mukaan 87 paikkaa parlamentin 125-paikkaisesta ylähuoneesta. Puolueilla oli jo aiemmin määräenemmistö alahuoneessa.

Hallituskoalitiolla ja sen kanssa liittoutuneilla pikkupuolueilla on nyt tarpeeksi ääniä muuttaa Japanin perustuslakia, johon ei ole koskettu sen jälkeen, kun se tuli voimaan toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltain miehityshallinnon aikana. Perustuslaki on pitkälti miehityshallinnon käsialaa.

Artikla kieltää sotilaallisen voimankäytön ja sillä uhkailun.

LDP on ajanut lähes vuosikymmenen ajan perustuslain 9. artiklan “selkeyttämistä”. Kyseinen artikla kieltää muun muassa sotilaallisen voimankäytön ja sillä uhkailun kansainvälisten ongelmien ratkaisemiseksi.

Kyseessä oli erityisesti edesmenneen Aben vaalima tavoite, mutta japanilaisen Asahi-lehden mukaan jopa Kishidan liittolaisten keskuudessa on eriäviä näkemyksiä siitä, aikooko pääministeri koskea perustuslakiin.

Uutistoimisto Kyodon kyselytutkimukseen vastanneista noin puolet haluaisi muuttaa LDP:n tähtäimessä ollutta artiklaa. Kyodon mukaan japanilaisia poliitikkoja huolestuttavat erityisesti naapurimaa Kiinan aggressiiviset toimet Taiwania kohtaan.

Perustuslain 9. artikla myös kieltää maalta sotajoukkojen ja muun sodankäyntikyvyn ylläpidon. Japanille jäi kuitenkin oikeus puolustaa itseään suoraa hyökkäystä vastaan, ja Japanin itsepuolustusjoukot lukeutuvatkin maailman vahvimpien asevoimien joukkoon.

Kishidan hallitus ehdotti brittilehti Timesin mukaan huhtikuussa puolustusbudjetin kaksinkertaistamista yli 100 miljardiin euroon. Korotus nostaisi Japanin puolustusbudjetin Intian ohi maailman kolmanneksi suurimmaksi Yhdysvaltain ja Kiinan jälkeen.

-  Minulla on velvollisuus ottaa tehtäväkseni entisen pääministeri Aben ideat, Kishida totesi Timesin mukaan lauantaina kampanjoidessaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE