Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

“Minusta ei kannata ottaa mallia” – vanhemmat avautuvat omasta käytöksestään

Yli 50 vuotta sitten Mari Laurila lauloi vetoavasti “Aja hiljaa, isi nyt vain”. Liikenneturvan kyselyn perusteella viesti voisi olla suunnilleen sama, mutta vetoomus hiljaisuuteen koskee ihan konkreettisesti myös sitä, että ratin takana oleva pystyisi pitämään suunsa kiinni.

Liikenneturva kysyi syksyllä alaikäisten lasten vanhemmilta näiden ajatuksia siitä, millaisena esimerkkinä lapsille uskoo oman toimintansa liikenteessä näyttäytyvän. Vanhempien näyttämä malli on tutkitusti tärkeä, kun lapsi opettelee liikkumaan liikenteessä turvallisesti.

Pääosin oma käyttäytyminen nähtiin mallikkaana, mutta myös parannettavaa oli. Erityisesti vanhemmat antoivat itselleen hyvän arvosanan, kun ylittävät jalankulkijana tietä (73%). Hieman tätä harvempi (69%) koki olevansa pääosin mallikelpoinen sekä toisten huomioon ottamisessa että turvalaitteiden, kuten turvavyön, pyöräilykypärän tai heijastimen, käytössä.

Pyöräilijänä sääntöjen noudattamisessa esimerkinomaisesti koki toimivansa 63 prosenttia vanhemmista.

Jälkikäteen tulee huomanneeksi, että sadattelulla on ollut ylimääräistä takapenkkiyleisöä.

Mutta tilanne muuttuu, kun vanhempi istuu auton ratissa. Eniten omantunnon tuskia tulee kielenkäytöstä. Rattiraivo iskee: Ärräpäät sinkoilevat ja keskisormea näytetään terhakkaasti, kun kommentoidaan toisten liikkujien “toilailuja”.

Hyvää mallia autoilevana vanhempana arveli antavansa vain alle puolet (44%). Peräti joka kymmenes vastasi kysymykseen näin:

Lisää aiheesta

– Minusta ei kannata ottaa mallia.

Liikenneturva varoittaa siitä, mitä tarkkakorvaisten lasten kuullen suustaan päästää – autossakin.

– Toisen kulkijan tekemistä koskevat kommentit pikemminkin lipsahtavat kuin ovat tietoisen ajatteluprosessin tulosta. Vasta jälkikäteen tulee huomanneeksi, että sadattelulla on ollut ylimääräistä takapenkkiyleisöä, Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski pohtii.

Hän muistuttaa, että aikuinen on jatkuvana esimerkkinä lapsille – tiedostipa toimintaansa tai ei – on kyse sitten pöytätavoista tai kiroilusta ratissa.

– Se, miten aikuiset käyttäytyvät liikenteessä, vaikuttaa siihen, millaisiksi liikkujiksi lapset kasvavat. Aikuisten olisi toimittava hyvinä esimerkkeinä kaikissa tilanteissa tai ainakin pyrittävä siihen, Tuomikoski korostaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE