Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Mistä änkyttäminen johtuu? – tutkimuksesta uutta tietoa

Lasten änkyttäminen näyttäisi olevan osa laajempaa aivojen toiminnan poikkeavuutta, selviää väitöstutkimuksesta. Sen mukaan änkyttävien lasten aivotoiminnassa on poikkeuksia sekä tarkkaavaisuuden että itsesäätelyn osalta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Änkytys on yleinen puheen kehityksen häiriö, jota ilmenee prosentilla kouluikäisistä lapsista, Oulun yliopiston tiedotteessa kerrotaan. Suurelta osin änkytyksen syy on edelleen tuntematon ja kuntoutuskeinot riittämättömiä.

Tutkimuksessa arvioitiin änkyttävien lasten aivotoimintaa tietyn tehtävän aikana. Mukana tutkimuksessa oli 6–10-vuotiaita lapsia.

Tehtävän aikana änkyttävien lasten aivojen sähköisessä toiminnassa ilmeni merkittäviä eroja tarkkaavuudessa ja itsesäätelyssä, vaikka lapsilla ei ollut todettu tarkkavaisuushäiriötä tai muuta neurologista häiriötä.

Änkyttävillä lapsilla näköärsykkeen käsittely ja luokittelu oli hidastunutta. Oikean reaktion valinta myös vaati laajempien aivoalueiden aktivointia kuin verrokeilla.

Toisaalta tarkkaavuuden säätely tehtävien välillä oli poikkeavaa, sillä änkyttävät lapset ylläpitivät aivojen näköalueen aktiivisuutta tarpeettomasti lepotilankin aikana.

Lääketieteen lisensiaatti Johanna Piispala väittelee Oulun yliopistossa ensi viikon perjantaina.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE