Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

6.6.2023 11:31 ・ Päivitetty: 6.6.2023 11:31

Mitä mieltä suomalaiset ovat EU:sta nyt? – ainakin ensi vuoden vaalit näyttäisivät kiinnostavan

AFP / LEHTIKUVA / FREDERICK FLORIN

Noin puolet suomalaisista haluaisi Euroopan parlamentille nykyistä merkittävämmän roolin, ja vain 12 prosentilla suomalaisista on melko tai erittäin kielteinen kuva parlamentista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kuvan tilanteesta välittää tuore eurobarometri, joka julkaistiin tiistaina.

Eurobarometrin kysely perustuu runsaaseen 26  000 vastaukseen, jotka on annettu 27 EU-maasta väkiluvun suhteellisen painoarvon mukaisesti.

Kyselyn perusteella suomalaisvastaajien enemmistön suhtautuminen Euroopan parlamenttiin on joko neutraalia tai positiivista. Neutraaliksi kantansa ilmoitti 46 prosenttia, melko myönteiseksi 33 prosenttia ja hyvin myönteiseksi 8 prosenttia suomalaisvastaajista.

Vaikka melko pienellä osalla suomalaisvastaajista oli kielteinen tai hyvin kielteinen näkemys Euroopan parlamentista, näkemyksiin jää myös arvoituksellisuutta.

AIEMPIIN lukuihin nähden hieman yllättäen jopa 38 prosenttia ilmoitti haluavansa Euroopan parlamentille nykyistä vähäisempää roolia, kun taas nykyistä merkittävämpi rooli miellyttäisi 49 prosenttia.

Kysymys koski nimenomaan Euroopan parlamenttia, jonka lisäksi EU-lainsäädännön hyväksymiseksi tarvitaan unionin jäsenmaista koostuvan neuvoston kanta.

Kysymys ei tarjoa vastausta siihen, miten parlamentin roolia pitäisi vastaajien mielestä kasvattaa tai vähentää.

74 PROSENTTIA suomalaisista kokee, että EU vaikuttaa heidän päivittäiseen elämäänsä. Tyytyväisimpiä vastaajat ovat EU:n tukeen Ukrainalle sekä demokratian ja oikeusvaltion puolustamiseen.

Suomalaisvastaajista 64 prosenttia kertoo nyt, vuotta ennen, olevansa kiinnostunut kesäkuussa 2024 pidettävistä EU-vaaleista, kun vuonna 2018 vastaava luku oli 57 prosenttia. 75 prosenttia suomalaisvastaajista äänestäisi todennäköisesti, jos EU-vaalit pidettäisiin ensi viikolla.

Samaa kysyttiin parlamentin huhtikuussa 2018 teettämässä Eurobarometri-tutkimuksessa. Silloin todennäköisesti äänestäviä koko EU:ssa oli 58 prosenttia ja Suomessa 63 prosenttia.

Suomalaisvastaajat pitävät demokratian puolustamista (49 prosenttia) tärkeimpänä arvona, jota Euroopan parlamentin pitäisi puolustaa. Seuraavaksi tärkeimpiä puolustettavia arvoja suomalaisille ovat oikeusvaltioperiaate (38 prosenttia) sekä ihmisoikeudet niin Euroopassa kuin maailmanlaajuisesti (33 prosenttia).

SUOMALAISVASTAAJISTA 68 prosenttia on tyytyväisiä siihen, miten demokratia toimii EU:ssa. Kun tarkastellaan demokratian eri osatekijöitä EU:ssa, suomalaiset kansalaiset ovat tyytyväisimpiä vapaisiin ja puolueettomiin vaaleihin, sananvapauteen ja perusoikeuksien kunnioittamiseen.

Tyytymättömimpiä vastaajat ovat sen sijaan erityisesti disinformaation ja korruption torjuntaan sekä siihen, miten poliittiset puolueet huomioivat äänestäjien intressit.

VIIME VUOSIEN monet kriisit näkyvät selvästi eurobarometrin tuloksissa. Puolet kaikista vastaajista (50 %) katsoo elintasonsa laskeneen ja odottaa sen laskevan vielä ensi vuonna. Suomlaisista 34 prosenttia kertoo elintasonsa laskeneen, minkä lisäksi 30 prosenttia odottaa elintason laskevan ensi vuonna.

Suomalaisvastaajista 55 prosenttia ei ole tyytyväisiä Suomen hallituksen ratkaisuihin elinkustannuskriisin helpottamiseksi, ja 52 prosenttia puolestaan ei ole tyytyväisiä EU:n toimiin asian ratkaisemiseksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU