Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Miten käy kausityöntekijöiden? – hallituksen linjauksia odotellaan jo tänään

LEHTIKUVA / AKSELI MURAJA

Maa- ja metsätalousministeriö toivoo hallituksen päättävän tänään linjauksista, joilla turvataan ulkomaisen kausityövoiman saanti tiloille koronatilanteesta huolimatta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hallitus neuvottelee asiasta illalla. Ensimmäiset kausityöntekijät ovat saapumassa Suomeen jo maaliskuussa, sillä istutuskausi alkaa varhain keväällä.

Ministeriö esittää, että EU:n ulkopuolelta, esimerkiksi Ukrainasta, tulevat kausityöntekijät lennätettäisiin charter-lennoilla keskitetysti Helsinki-Vantaalle, jossa heidät ohjattaisiin suoraan koronatestiin.

Sen jälkeen työnantajat hakisivat heidät lentokentältä omille työpaikoilleen, jossa he olisivat omaehtoisessa karanteenissa, kunnes toinenkin testi olisi otettu. Toinen koronatesti tulisi hybridistrategian mukaisesti ottaa 72 tunnin kuluttua.

Charter-lennoista on ministeriön mukaan viime vuoden perusteella hyviä kokemuksia. Kausityöntekijät itse maksaisivat lennot.

Viime vuonna testauksia ei maahan saapuville kausityöntekijöille tehty.

Maa- ja metsätalousministeriö perustaa esityksensä siihen, että työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan välttämättömiä ulkomaista työvoimaa edellyttäviä työtehtäviä on erityisesti muun muassa maa-, puutarha- ja kalataloudessa.

Työnantajilla olisi velvollisuus huolehtia ohjeistuksesta.

Työnantajilla olisi velvollisuus huolehtia siitä, että kaikki tiloille ulkomailta töihin tulevat työntekijät tietävät maahantulo-ohjeistukset ja sen, miten tiloille pitää siirtyä, mitkä ovat hygieniaohjeistukset ja miten toimitaan, jos tulee korona-altistuminen tai tauti. Tiloilla tulisi noudattaa myös THL:n ohjeita.

Nykylainsäädännön perusteella ketään ei voi pakottaa testiin, mutta suositus esimerkiksi testiin menemisestä olisi nyt vahva, ministeriöstä kerrotaan.

Ministeriö esittää lisäksi, että viime vuoden kaltaisista tilakohtaisista kiintiöistä luovuttaisiin ja tilat itse määrittelisivät työvoiman tarpeensa.

Viime vuonna hallituksen määrittelemä kiintiö oli kaiken kaikkiaan 9  000 kausityöntekijää. Schengen-alueen ulkopuolelta tuli viime vuonna 7  000 kausityöntekijää ja sisältä sen verran, että kiintiö suunnilleen täyttyi.

Normaalisti kausityöntekijöitä tulee Suomeen noin 15  000–16  000.

Maa-ja metsätalousministeriöstä arvioidaan, että sen laatima tarkka ohjeistus alkutuotannon kausityöntekijöille olisi käypä myös esimerkiksi rakennustyömaille tuleville kausityötekijöille. Ohjeistuksella halutaan varmistaa, ettei tartuntaketjuja pääse syntymään.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Politiikka
23.2.2021
Eduskunnan turvallisuusjohtaja vuosi itse Sipilän tapausta koskevat turvakameranauhat medialle – pääsihteeri Paavola: ”Tämä on häneltä poikkeuksellinen päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE