Muistathan matkakulut – veroilmoitus kannattaa aina tarkistaa

Kuva: Roope Permanto

Veroilmoitukset kolahtelevat jälleen postiluukuista. Esitäytetty veroilmoitus lähetetään yli viidelle miljoonalle veronmaksajalle.

Verohallinto muistuttaa, että kotiin tuleva esitäytetty veroilmoitus on aina tarkistettava, ja se onnistuu helpoiten verkossa. Veroilmoituksen täydentämiseen saa apua chatissa, joka löytyy vero.fi:stä.

Viime vuonna 1,4 miljoonalla veronmaksajalla oli ilmoitukseen täydennettävää. Tyypillisiä puuttuvia tietoja ovat matkakulut ja kotitalousvähennys.

Täydennetyt veroilmoitukset on palautettava viimeistään 4. tai 13. toukokuuta.

Veronpalautukset maksetaan marraskuun lopussa. Mätkyjen maksupäivät ovat 25.11.2016 ja 1.2.2017.

Tässäkö syy kummaan hajuun: Paprikasumute?

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
lentoasema

Helsinki-Vantaan lentoasemalla torstaina havaittu outo haju saattoi johtua poliisipartion paprikasumutteesta, kertoo Itä-Uudenmaan poliisi.

Partio oli tapahtuma-aikaan lentokentällä suorittamassa tehtävää. Kaasusumuttimesta on mahdollisesti päässyt sumutetta ulos, kun partio on poistunut turvatarkastusalueelta.

Poliisin mukaan tuote on myrkytön eikä altistuneille ole aiheutunut terveydellistä vahinkoa. Asiasta on ilmoitettu syyttäjälle, joka tekee tutkinnanjohtajana arvion siitä, onko asiassa syytä epäillä rikosta.

Helsinki-Vantaan lentokentän T2-lähtöaula tyhjennettiin osittain hajun vuoksi. Poliisi eristi pelastushenkilökunnan osoittamia alueita, turvasi aluetta ja ohjasi liikennettä.

Risikko kiitti nopeita kriisitoimia Imatralla

Kuva: Lehtikuva / Lauri Heino
37154369

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) on tänään vieraillut Imatralla ja esittänyt surunvalittelunsa koko kaupungille. Risikon mukaan suru kaupungissa on käsin kosketeltava.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä paikallisen 23-vuotiaan miehen epäillään ampuneen kuoliaaksi kolme imatralaisnaista kaupungin keskustassa.

Risikko kiitteli poliisin toimintaa ja erityisesti sitä, että paikalla oli annettu heti kriisiapua.

Isku rakennustyömaille: Puutteita löytyi yli puolessa – sakot rapsahtivat saman tien kahdelle

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat ja Helsingin poliisi tarkastivat viime ja toissa viikolla 25 rakennustyömaata eri puolilla Helsinkiä. Yllätysiskujen tarkoituksena on torjua harmaata taloutta.

Tarkastukset olivat tarpeen. Työntekijäluetteloista löytyi puutteita enemmän kuin edellisellä valvontaiskulla vuosi sitten. Tuolloin huomautettavaa oli joka kolmannella työmaalla. Nyt yksittäisiä puutteita ilmeni yli puolella työmaista.

Laki velvoittaa, että työmaan päätoteuttajan on pidettävä ajantasaista luetteloa kaikista rakennustyömaalla työskentelevistä. Työntekijäluettelossa oli puutteita 15 työmaalla: työntekijöitä puuttui luettelosta ja joissakin työnantaja oli merkitty väärin.

Tarkastuksella varmistamme, että työmaalla tavatut henkilöt löytyvät luettelosta.

Kahdella työmaalla puutteet olivat niin isot, että poliisi kirjoitti niistä sakot.

– Työntekijäluettelon yhtenä tarkoituksena on vaikeuttaa pimeän työvoiman käyttöä. Tarkastuksella varmistamme, että työmaalla tavatut henkilöt löytyvät luettelosta. Siksi on tärkeää, että luettelo on esitettävissä tarkastuksen yhteydessä kuten laki edellyttää, työsuojelutarkastaja Antti Kujanpää Etelä-Suomen aluehallintovirastosta korostaa.

Poliisi käsittelee työntekijäluetteloon liittyviä puutteita epäiltynä työturvallisuusrikkomuksena, josta voi seurata sakkorangaistus.

Sen sijaan veronumerolliset tunnistekortit ovat valtaosalla työntekijöistä kunnossa. Tarkastusten aikana kohdattiin yhteensä 346 työntekijää, joista 17:llä oli puutteita tunnistekortissa.

Yllätystarkastuksilla valvottiin myös ulkomaisten työntekijöiden työnteko-oikeutta ja tilaajavastuuta.

Rauhaa odotetaan, pahimpaan varaudutaan – poliisi paikalla miesjoukoittain huomisissa itsenäisyyspäivän juhlissa

poliisit-hulkko
Vielä on presidentinlinnan edustalla rauhalla.

Helsingin poliisi on käynyt neuvotteluja itsenäisyyspäivän mielenosoitusten järjestäjien kanssa hyvässä hengessä. Tällä hetkellä mielenosoituksia on poliisille ilmoitettu yli kymmenen. Osa mielenosoituksista on pienimuotoisempia, eivätkä tule suuresti näkymään katukuvassa.

– Eri osapuolten kanssa neuvottelut ovat sujuneet hyvässä ja asiallisessa ilmapiirissä. Jos huominen sujuu näiden neuvotteluiden mukaisesti, tulisi tapahtumien sujua rauhallisesti, ylikomisario Seppo Kujala toteaa.

Kujalan mukaan poliisi odottaa kaiken sujuvan järjestäjien lupausten mukaisesti, eli rauhallisesti. Odottamattomaankin on varauduttu. Parina viime vuotena on esiintynyt levottomuuksia ja poliisi pyrkii ehkäisemään ne – myös tapahtumat, joita ei ole ilmoitettu.

– Lisää poliisivoimaa tulee Vaasa-Kuopio-linjan alapuolelta. Kyllä meillä huomenna on satoja poliiseja on liikkeellä, Kujala sanoo.

Itsenäisyyspäivä on Helsingin poliisille vuotuisista tapahtumista suurin.

Pohjoismainen Vastarintaliike kokoontuu Hakaniementorilla 15.30, josta kulkue liikkuu poliisin kanssa sovittua reittiä Kaisaniemeen. Reitti kulkee Siltasaarenkatu – Pitkäsilta – Kaisaniemenranta.

Pohjoismaista Vastarintaliikettä vastustava mielenosoitus kokoontuu Asema-aukiolla klo 14.30 alkaen. Poliisi sopii järjestäjän kanssa reitin Kaisaniemeen. Alustavasti arvioiden reitti tulee kulkemaan Asema-aukio – Kaivokatu – Kaisaniemenkatu – Kaisaniemi tai vastaavasti lähialueiden kaduilla kulkeva reitti.

Molemmat edellä mainituista mielenosoituksista kokoontuu Kaisaniemessä poliisin osoittamassa paikassa. Poliisi huolehtii siitä, että yleinen järjestys ja turvallisuus säilyy ja mielenosoitusten tarkoitus toteutuu molemmin puolin.

Illalla klo 18 alkaen Töölöntorilla kokoontuu 612-yhdistyksen soihtukulkue, joka suuntaa Runeberginkadun – Caloniuksenkadun ja Arkadiankadun kautta Hietaniemen hautausmaalle.

Poliisin mukaan Imatran ampumisiin ei näytä liittyvän poliittisia tai ideologisia motiiveja

Kuva: Lehtikuva / Lauri Heino

Kaakkois-Suomen poliisi tiedottaa, että poliisi on kuulustellut esitutkinnan aikana yli kymmentä todistajaa ja käynyt läpi valvontakameran tallenteita Imatran ampumisten tapahtuma-alueelta.

Poliisi on myös kuulustellut epäiltyä itseään, mutta 23-vuotias mies ei ole halunnut kertoa tapahtumista eikä vastata hänelle esitettyihin kysymyksiin.

Poliisi kertoo, että esitutkinnassa on kuitenkin vahvistunut käsitys, ettei tekoon liity poliittisia tai ideologisia motiiveja.

Poliisi pitää todennäköisenä, että teon taustalla on lähinnä syrjäytymiseen ja mielenterveyteen liittyviä syitä. Poliisi ei avaa tiedotteessaan asiaa yksityiskohtaisemmin.

Esitutkinnassa on poliisin mukaan vahvistunut myös se käsitys, että epäilty toimi tilanteessa yksin ja valitsi uhrinsa sattumanvaraisesti.

Poliisi on tänä aamuna jättänyt vangitsemisvaatimuksen Etelä-Karjalan käräjäoikeudelle.

AVAINSANAT