Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Münchenissä muistetaan vuoden 1972 kesäolympialaisten terrori-iskun uhreja

AFP / LEHTIKUVA / INA FASSBENDER
Terrori-iskun uhrien muistokivi Münchenin Olympiapuistossa 17. elokuuta.

Saksassa Münchenin kesäolympialaisiin tehdystä terrori-iskusta tulee tänään kuluneeksi tasan 50 vuotta. Tapahtumaa muistetaan tilaisuudessa, johon osallistuvat Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier ja Israelin presidentti Isaac Herzog. Mukana on myös vuonna 1972 surmansa saaneiden israelilaisten omaisia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Israelilaiset uhkasivat boikotoida muistotilaisuutta, kunnes viime viikolla Saksa ja Israel pääsivät sopuun uhrien omaisille maksettavista lisäkorvauksista. Omaiset toivovat myös kuulevansa vihdoin saksalaisilta anteeksipyynnön niistä lukuisista virheistä, jotka johtivat verenvuodatukseen.

Palestiinalaisterroristien hyökkäys johti kaikkiaan 11 israelilaisen urheilijan ja valmentajan kuolemaan. Lisäksi surmansa sai yksi saksalaispoliisi. Musta syyskuu -ryhmän terroristeista kuoli viisi ja kolme vangittiin.

Lähes kaikki uhrit saivat surmansa Fürstenfeldbruckin sotilaslentokentällä terroristien ja saksalaispoliisien välille puhjenneessa tulitaistelussa. Saksa oli aiemmin luvannut terroristeille, että nämä voisivat lentää panttivankeineen Egyptiin.

Olympiakisoja jatkettiin poliisin epäonnistuneesta vapautusyrityksestä ja sitä seuranneesta verilöylystä huolimatta vain reilun vuorokauden tauon jälkeen.

Vangitut palestiinalaisterroristit vapautuivat vain reilun kuukauden kuluttua, kun heidät vaihdettiin saksalaisen Lufthansan kaapatun matkustajakoneen panttivankeihin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE