Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Muodin oppiaineen tilanteesta oli huhuttu Aalto-yliopiston opiskelijajärjestössä

Jukka-Pekka Flander

Väitteet Aalto-yliopiston muodin oppiaineen vanhemman lehtorin Tuomas Laitisen epäasiallisesta käytöksestä ovat herättäneet keskustelua yliopiston opiskelijoiden keskuudessa.

Demokraatti.fi/STT

Long Play kertoi tiistaina, että Laitinen olisi räikeästi suosinut tiettyjä opiskelijoita ja nöyryyttänyt toisia.

– Opiskelijat ovat kokeneet, että artikkelin esittämä tilanne on erittäin vakava ja siitä ollaan huolissaan, sanoo taideteollisten opiskelualojen opiskelijajärjestö TOKYO ry:n puheenjohtaja Irma Savolainen STT:lle keskiviikkona.

TOKYO ja sen edustamat ainejärjestöt julkaisivat myöhään tiistaina kannanoton, jossa ne vaativat yliopistolta virallista selvitystä väitteiden todenperäisyyden selvittämiseksi. Järjestöt kertovat auttavansa yliopistoa selvityksen tekemisessä.

Yliopisto kertoi tiistaina, että selvityksen teko on aloitettu.

– Nyt on kuultu yhden puolen tarina. Tarvitaan kaikki osapuolet kuulluiksi, jotta saadaan kokonaiskuva syntymään, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani Tuomas Auvinen sanoo STT:lle.

STT tavoitti keskiviikkona Laitisen, mutta hän ei kommentoinut tapausta.

Adressi lehtorin tueksi

Savolainen kertoo, että TOKYO oli ennen artikkelin julkaisua kuullut huhuja, muttei suoria syytöksiä muodin oppiaineen tilanteesta. Huhut olivat osin liittyneet oppiaineen yleiseen ilmapiiriin, joka oli ollut huono yliopiston laajuisissa hyvinvointikyselyissä, ja osin henkilöityneet.

Yliopisto on nimennyt selvityksen tekoon Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun ulkopuolisia henkilöitä, Savolainen kertoo.

– Järjestöt ovat keskustelleet yliopiston kanssa aktiivisesti. Tuntuu siltä, että opiskelijoilla on hyvä keskusteluyhteys kouluun.

Osana järjestöjen kannanottoa joukko muodin opiskelijoita toivoi oppiaineen opiskelijoille opiskelu- ja työrauhaa. Lisäksi he kertoivat haluavansa osallistua oppiaineen kehittämiseen yhdessä yliopiston kanssa ja varmistaa oppiaineen laadun pysyvän korkeana.

Osa muodin opiskelijoista kerää nimiä adressiin Laitisen tueksi, Long Play kertoi keskiviikkona Twitterissä. ”Työskentely vanhemman lehtorin kanssa on ollut rohkaisevaa ja inspiroivaa”, adressissa lukee julkaisun mukaan.

”Taiteellisesti korkeatasoinen”

Syytösten tullessa ilmi Aalto-yliopistossa valmisteltiin Laitisen professuurinimitystä. Yliopisto on keskeyttänyt nimitysprosessin.

Nimitys viisivuotiseen virkaan laitettiin vireille helmikuussa. Laitos perusteli silloin Laitisen ehdottamista virkaan sillä, että häntä pidettiin eräänä avainhenkilönä muodin oppiaineen saavuttaman kansainvälisen huomion takana. Ehdotuksessa kehutaan hänen sitoutumistaan, verkostojaan ja visiotaan sekä hänen omia töitään taiteellisesti korkeatasoisiksi.

Laitinen on työskennellyt oppiaineessa vuodesta 2006 alkaen. Viime vuonna hänet nimitettiin vanhemmaksi lehtoriksi sekä muodin kandidaattikoulutuksen vastuuhenkilöksi.
STT–Ilkka Hemmilä, Jessica Suni

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
29.7.2020
Tässäkö on uusi hoitajamitoitus? – kokoomus ajautui Kainuun korpeen EU-politiikkansa kanssa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE