Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

4.2.2021 05:59 ・ Päivitetty: 4.2.2021 05:59

Myanmarin sotilasjohto iski nyt Facebookiin: palveluiden käyttöä on estetty

LEHTIKUVA / AFP

Sosiaalisen median yhtiö Facebook kertoo, että osa sen palveluista on estetty Myanmarissa. Maassa tapahtui maanantaina sotilasvallankaappaus, jossa armeijan johtaja, kenraali Min Aung Hlaing nimitti itsensä johtamaan maan uutta hallitusta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Facebook kertoi uutistoimisto AFP:lle yhtiön olevan tietoinen, että sen palveluiden käyttö on estetty joiltain ihmisiltä. Yhtiö kehotti Myanmarin viranomaisia palauttamaan yhteydet kaikille, jotta ihmiset voivat Myanmarissa kommunikoida perheidensä ja ystäviensä kanssa sekä saada tärkeitä tietoja.

Uutistoimisto Reutersin entinen Myanmarin kirjeenvaihtaja Hnin Zaw kertoo Twitterissä, että maan uusi sotilashallinto on määrännyt televiestintäyhtiöitä estämään Facebookin käytön väliaikaisesti. Hallinto uskoo Facebookin häiritsevän tasapainon palauttamista maahan.

– Varsin huolestuttavaa, sillä Myanmarissa kaikki käyttävät vain Facebookia internetinä ja viestivät sen välityksellä, hän kertoo tviitissään, jonka ovat jakaneet muun muassa teknologiauutisia julkaisevat verkkosivustot Engadget ja Techcrunch.

Palvelun merkitystä painottaa myös digitaalioikeuksien parissa toimiva kansalaisjärjestö Access Now, joka kertoo niin ikään Twitterissä yli 22 miljoonan ihmisen käyttävän Facebookia Myanmarissa. Järjestön mukaan palvelu on kansalaisille kriittinen työkalu tiedon jakamiseen ja järjestäytymiseen.

Järjestön mukaan Facebookin palveluiden mukaan lukien Instagramin, Whatsappin ja Messengerin käyttö on estetty hallinnon päätöksellä tämän viikon.

Operaattorit ovat jo lakanneet tarjoamasta mobiili-internetpalveluita.

Lisäksi Hnin Zaw kertoo tviitissään, että osittain valtio-omisteisen MPT-yhtiön operaattorit ovat jo lakanneet tarjoamasta mobiili-internetpalveluita.

Facebookin estämisestä kerrotaan myös Redditin Myanmar-palstalla, jossa on julkaistu samainen asiakirja. Palstalla osa käyttäjistä vahvistaa Facebookin olevan jo heidän osaltaan maissa.

Myanmar Timesin toimittaja Thompson Chau puolestaan kertoo Twitterissä, että ainakin mobiilioperaattori Telenor Myanmar on taipunut hallinnon määräykseen. Tviitin yhteydessä jaetussa tiedotteessa Telenor kuitenkin vakuuttaa, että yhtiöllä on vakavia huolia ihmisoikeuksien rikkomisen osalta. Yhtiö painottaa uskovansa avoimeen viestintään ja kertoo pyrkivänsä aktiivisesti palauttamaan pääsyn Facebookiin niin pian kuin mahdollista.

Internetkatkoksia ympäri maailman tarkkaileva NetBlocks kertoo AFP:n mukaan useiden internetoperaattoreiden rajoittavan pääsyä Facebookiin. NetBlocksin mukaan operaattorit näyttävät noudattavan ilmeisesti estomääräystä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU