Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Naamiot on riisuttu – RKP:n säätiöselkärankaisuus paljastui

LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN
Politiikka

Simo Alastalo

Demokraatin politiikan toimittaja.

Puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson piti linjapuheen RKP:n puoluekokouksen avaustilaisuudessa Tampereella.

Puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson itki RKP:n Tampereen puoluekokouksessa krokotiilin kyyneleitä.

Simo Alastalo

Demokraatti

Henriksson antoi teatteriesityksellään ymmärtää tuntevansa suurta tuskaa ja epävarmuutta perussuomalaisten kanssa tehtävän hallitusyhteistyön edellä. Neuvotteluissa on joustettu, mutta pöydällä on vieläkin vaikeita, ehkä jopa ylitsepääsemättömiä ristiriitoja. Tai olisi, jos juttu pitäisi paikkansa.

Oikeasti menee hyvin, suunnitelman mukaan.

Taustalla on Henrikssonin taktinen manööveri, jonka hän aloitti jo ennen vaaleja. Tuolloin Henriksson kertoi tarkoituksellisen epämääräisessä lausunnossa, ettei RKP lähde hallitukseen, joka tekee perussuomalaista politiikkaa. Paine tuli muilta viisikon arvoliberaalien puolueiden puheenjohtajilta. SDP, vihreät ja vasemmistoliitto sanoivat suoraan, ettei PS:n kanssa tehdä hallitusyhteistyötä.

Henriksson tuntui sanovan samaa mutta osasi juristina valita sanansa niin, että toisenlaiset tulkinnat jäivät mahdollisiksi.

Totuus oli ja on koko ajan ollut, että kaikki hallituspohjat käyvät. Hallitukseen on päästävä. Vuoden 2015 kohtalo ei saa toistua. Siksi RKP:n ovet ovat olleet puheista huolimatta auki joka suuntaan.

MIKSI teatteri? Miksi teeskennelty tuska ja ahdistus? Siksi, että etelän isojen kaupunkien RKP on muovailtu erilaisesta vahasta kuin Henrikssonin oman Vaasan vaalipiirin perussuomenruotsalaiset turkistarhaajat. Helsingin RKP:ssa vierastetaan perussuomalaisia enemmän kuin missään muualla.

Lisää aiheesta

Jos ongelmana olisivat Henrikssonin Tampereella mainitsemat ruotsinkielisten alueelliset sote-palvelut, hänen olisi ilman muuta kannattanut tavoitella sinipunaa kuten RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz. SDP:lle soteleikkausten torjuminen oli kynnyskysymys.

Tuleva oikeistohallitus vaikuttaisi leikkaavan sotesta sellaisella intensiteetillä, että RKP on joutunut Säätytalolla neuvottelemaan äänestäjiensä puolesta tosissaan.

Mutta Henriksson ei ennen vaaleja voinut olla varma puolueiden voimasuhteista eikä hallituspohjasta. Siksi sinipunan lukitseminen olisi ollut riski.

Jos ruotsinkielisten sote-palvelut joutuisivat oikeasti leikkuriin, liberaaliksi puolueeksi naamioituva eturyhmä-RKP olisi oman säätiöselkärankaisuutensa uhri. Voimme olla varmoja, että Suomeen saadaan oikeistohallitus, RKP:n tuella.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE