Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Näin kokoomus sorvaisi sosiaaliturvaa: Velvoitteiden laiminlyönti johtaisi yleistuen leikkaantumiseen jopa 40 %

iStock

Kokoomus haluaa uudistaa sosiaaliturvaa niin, että keskeisiä tukimuotoja yhdistettäisiin vastikkeelliseksi yleistueksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kokoomuksen mallissa toimeentulotuki, työmarkkinatuki, peruspäiväraha ja yleinen asumistuki korvautuisivat yleistuella, jonka saaminen edellyttäisi aktiivista työnhakua sekä osallistumista työllistymistä edistäviin palveluihin. Näitä palveluita pitäisi kokoomuksen mukaan kehittää.

Osallistumisvelvoitteiden laiminlyönti johtaisi tuen leikkaantumiseen kuukaudeksi kerrallaan 20 prosenttia, ja jos työtön olisi täysin passiivinen, tuki voisi leikkautua hetkellisesti jopa 40 prosenttia.

Vastaavasti yleistukeen voitaisiin kokoomuksen mukaan rakentaa kannustavuuselementti, joka kannustaisi ensimmäisten työtuntien tekemiseen.

Yleistuki muodostuisi perustasosta ja sen päälle maksettavasta yksilöllisestä lisästä, johon vaikuttaisivat esimerkiksi asuinpaikka, lasten lukumäärä ja yksinhuoltajuus. Tuen lähtötaso olisi siis yksilöllinen.

Kuten kokoomus jo aiemmin keväällä kertoi, se on hakenut vaikutteita malliinsa Britanniassa käytössä olevasta Universal Credit -sosiaaliturvamallista. Lähimpänä suomalaisten puolueiden malleista kokoomuksen esitys on kristillisdemokraattien mallia. Kauimpana siitä ovat puolueen mukaan puolestaan vihreiden ja vasemmistoliiton esitykset, jotka kokoomuksen esittämän mukaan pohjautuvat vastikkeetomuuteen ja unversaaliin ajattelutapaan.

Keskeinen lähtökohta kokoomuksen uudistussuunnitelmissa on se, että sosiaaliturvauudistuksen pitää vähentää kannustinloukkuja ja kannustaa työn tekemiseen ja yrittäjyyteen. Sosiaaliturvan uudistamisesta vastannutta työryhmää vetänyt kansanedustaja Arto Satonen kuvaili, että esityksen pääpainona on parantaa juuri pienituloisten kannustimia tarttua työntekoon.

Yleistuki laskisi tasaisesti työtulojen noustessa ennakoitavalla tavalla ja niin, ettei tuensaajan tarvitsisi pelätä, että työkeikan vastaanottaminen aiheuttaisi tukiin katkoksia tai vaatisi työlästä raportointia.

Riippumatta tuen lähtötasosta tuki vähenisi ja verotus kiristyisi niin, että esimerkiksi jokaisesta tienatusta eurosta jäisi noin kolmannes tuensaajalle itselleen.

Kokoomus ei kuitenkaan sisällytä opintotukijärjestelmää uudistuksensa piiriin. Puolueen mielestä opintotukijärjestelmä kaipaa oman itsenäisen tarkastelunsa.

Puolue ei myöskään ole esittänyt esittelemänsä mallin kustannusarvioita. Satonen myönsi tiedotustilaisuudessa, että uudistuksella on luultavimmin joitain lyhyen aikavälin kustannuksia, joiden mahdollista suuruutta hän ei kuitenkaan tarkentanut. Puolueen mukaan mallilla on kuitenkin ennen kaikkea tarkoitus saada yhä useampi suomalainen töihin, joka puolestaan pidemmällä aikavälillä lisäisi huomattavasti valtion tuloja. Tarkkoja arvioita tehdään puolueen mukaan kuitenkin vasta myöhemmässä työskentelyssä.

Kokoomuksen esittelemä malli ei myöskään ole vielä lopullinen, sillä se pitää vielä hyväksyä reilun viikon päästä pidettävässä puoluekokouksessa. Esitykseen voikin vielä tulla muutoksia.

Juttua on päivitetty klo 16:02.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE