Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Näin Kulmuni vastaa hämmennystä herättäneeseen lausahdukseensa – lipsahdus vai tietoinen valinta?

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni keskustan puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteisessä talvikokouksessa Helsingissä tänään.

Oppositiopomo Petteri Orpo (kok.) jakoi eilen kokoomuksen puoluehallituksessa toimittajille lappuja. Kokoomus oli pyytänyt eduskunnan tietopalvelulta laskelmia. 

Johannes Ijäs

Demokraatti

Jotta julkinen talous olisi tasapainossa 2023, Orpon mukaan tarvitaan 120 000 uutta työllistä hallituskauden loppuun. Hallituksen tavoittelemat 60 000 työpaikkaa eivät siis riittäisi.

Tänään keskusta piti oman kokouksensa puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän kesken. Puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni sai totta kai medialta kommentoitavakseen Orpon esittelemät lukemat.

Onko Kulmuni huolestunut siitä, että julkisen talouden tasapainoa ei pystyttäisi saamaan hallituskauden aikana?

– On tietenkin tärkeää, että hallitus tekee niitä toimia, joista on sovittu ja työllisten määrää pystytään nostamaan, ensin 30 000 ja sitten 60 000. Työllisyysaste nousisi 75 %:iin tällä vaalikaudella. Varmaa on se, että myös tuleville vaalikausille työtä riittää. Eihän maailma valmiiksi tule vielä yhdessä vaalikaudessa. Kunhan se menee parempaan suuntaan, Kulmuni totesi asiasta Demokraatin haastattelussa.

Orpo uhkaili, että tulevina vuosikymmeninä on edessä kovat leikkaukset, mikäli hallitus ei muuta kurssiaan. Kokoomuspomo itse tarjosi lääkkeeksi muun muassa miljardin veronalennuksia.

– Keskustalle ei riitä yhteiskunnan uudistamiseksi pelkät hokemat veronkevennyksistä tai rajojen sulkemisesta, Kulmuni sanoi tänään puoluehallitukselleen pitämässään puheessa.

Hallitusohjelma on se, mitä noudatetaan.

Kysymykseen, joutuuko hallitus leikkaamaan, Kulmuni vastaa, että hallitusohjelman lähtökohta on se, että julkisen talouden täytyy olla tasapainossa vuonna  2023. 

– Kysymys on myös taloudellisesta kestävyydestä ja vastuusta seuraavia sukupolvia kohtaan. Ei voi jättää asioita huonommassa kunnossa.

Tarkennusta vastaukseen udellessa Kulmuni sanoo hallituksen lähtevän siitä, että ihmisiä koetetaan saada töihin.

– Silloin tämä maa menisi parempaan suuntaan. Mutta ilmeisesti kokoomuksen laskelmien taustalla on korkotuloihin liittyviä muutoksia, niiden heijastusvaikutus eläkerahastoihin. Totta kai valtiovarainministeriö seuraa niitä. Hallituksen kanssa käydään koko ajan tilannetta läpi, mutta mitään radikaalia muutosta ei ole lyhyellä aikavälillä nähtävissä, Kulmuni sanoo hallituksen toimiin ja viitaten.

– Hallitusohjelma on se, mitä noudatetaan.

Huhut kuulleena.

Valtakunnansovittelijan toimisto kertoi tänään aamupäivällä Twitterissä työministeri Tuula Haataisen (sd.) päättäneen siirtää kemian alaa koskevia lakkoja kahdella viikolla.

Uutinen tuli juuri vähän ennen kun Demokraatti haastatteli Kulmunia. Kulmuni kertoi kuulleensa huhua lakkojen siirtämisestä

– Se on käsittääkseni ollut sitten valtakunnansovittelijan toive ja pyyntö, kuten näissä yleensä on, hän sanoi kello kymmenen jälkeen aamupäivällä.

Kulmuni muistuttaa, että kyse on Suomen vientiteollisuuden kannalta aivan keskeisistä aloista.

Ketkä konkarit?

Katri Kulmuni suuntasi tänään puheessaan tulevaisuuteen ja visioi keskustaa.

– Näin uuden vuosikymmen alussa on hyvä hakea eväitä myös puolueen historiasta. Olen saanut keskustella monien puolueemme pitkän linjan konkareiden kanssa. Ennenkin vaikeista ajoista on selvitty, mutta ei itsestään, vaan vahvalla aatteellisella työllä, hän kertoi puheessaan.

Demokraatti tiedusteli, keiden konkarien kanssa Kulmuni on jutellut. Nimiä hän ei antanut, mutta arveli, että puolueen konkarit ovat kyllä tiedossa.

– Pitkän linjan toimijoiden, niin parlamentaarikkojen kuin oman alueen pitkän linjan ihmisten ja sellaisten, jotka ovat olleet keskustan puoluetyössä matkassa, eri sukupolvien.

Konkareiden vinkki ja Kulmuniin valama usko oli, että kyseessä on pitkä työ.

– Minä luulen, että aikanaan se, mitä vaikkapa vaaliromahduksesta 1970 vuonna tehtiin, niin kyllä se uudistustyö kantoi keskustaa varmasti tänne 2000-luvulle asti. Tavoitteena on tehdä vastaavanlaista uudistustyötä, että vielä puolen vuosisadankin päästä se kantaisi keskustalaisia.

Keskusta on ollut viime ajat historiallisessa kannatusalhossa.

– Voi olla myös, ettei keskusta nouse tästä, Kulmuni pohtikin puolueensa tilaa Helsingin Sanomien haastattelussa 27.12.

Kommentti herätti paljon keskustelua, hämmennystäkin.

Oliko tämä lipsahdus vai tietoinen asia, että Helsingin Sanomissa sanoitte, että voi olla, että keskusta ei enää nouse?

– Itsestään se ei ole koskaan noussut. Kovaa työtä se vaatii, mutta jos se on sata vuotta selvinnyt niin kyllä se nyt seuraavankin sata vuotta selviää, Kulmuni sanoo nyt.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE