Talous

Näin kulutamme kesälomalla: suomalaisten budjetti melkoisen nuuka

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Suomalaiset kuluttavat kesälomaan keskimäärin 1 400 euroa, selviää Nordean kaikissa Pohjoismaissa teettämästä tutkimuksesta. Suurin budjetti on Norjassa, 2 160 euroa.
Ruotsissa lomaan kulutetaan 1 870 euroa ja Tanskassa 1 990 euroa.

Nordean yksityistalouden ekonomi Olli Kärkkäinen sanoo, että maiden väliset hintaerot tasoittavat eroja, mutta silti Suomessa budjetti on kolmanneksen pienempi kuin muissa Pohjoismaissa.

Suomalaiset kuluttavat myös tehokkaasti, kun matkailu kohdistuu mökille usein kotimaahan. Tällöin myös lomaeurot jäävät Suomeen.

– Mahdolliset erot kesäloman viettotavoissa voivat osittain selittää maiden välisiä eroja. Suomessa kotimaanmatkailu ja mökkeily ovat suosittuja kesälomailutapoja. Jos muissa maissa ulkomaanmatkat ovat kesälomalla Suomea yleisempiä, ovat erot kesälomabudjeteissa ymmärrettäviä. Toisaalta myös joulubudjetit ovat Suomessa selvästi muita pohjoismaita pienempiä, Kärkkäinen kertoo.

Ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen lomabudjetin koko kääntyi Suomessa nousuun. Kärkkäinen sanoo, että tätä selittää kuluttajien ennätysvahva luottamus talouteen.

Tutkimuksen Nordealle toteutti toukokuussa internetpaneelina YouGov Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Kyselyyn vastasi jokaisessa maassa noin tuhat vähintään 18-vuotiasta vastaajaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat