Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Näin Saarikko arvioi päähallituspuolueiden välejä – ”Eteenpäin mennään”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko (kesk.).

MTV Uutiset kysyi hiljattain niin SDP:n kuin keskustan piirihallitusten jäseniltä arvioita, minkälaiset jäljet keskustelu Veikkauksen edunsaajien leikkausten perumisesta jätti puolueiden välille.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Kyselyyn vastanneista SDP:n piirihallitusten jäsenistä 51 prosenttia katsoo, ettei riitely Veikkauksen edunsaajien leikkauksista vaikuta yhteistyökykyyn millään tavalla. Vastaajista 41 prosenttia uskoo, että yhteistyökyky heikentyy riitelyn seurauksena jonkin verran. Keskustalla vastaavat prosenttiluvut olivat 25 % ja 62 %.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kommentoi tänään Demokraatille eduskunnassa kahden suurimman hallituspuolueen yhteistyötä.

Saarikko sanoo, että Veikkaus-leikkauksiin liittyvä taloudellinen ratkaisu ”kaventaa liikkumavaraa vastaaviin muihin äkkinäisiin päätöksiin päätöksenteossa tai pakottaviin tarpeisiin”.

– Tätä korostin myös osana tätä päätöksentekoa muistuttaen, että vuosi 2023 odottaa myös tämän saman vaikean kysymyksen äärellä, Saarikko sanoo viitaten siihen, että rahapelituottojen vähenemä päätettiin kompensoida järjestöille kokonaan vain vuoden 2022 osalta.

Kysyttäessä uudelleen päähallituspuolueiden SDP:n ja keskustan tämän hetken väleistä Saarikon vastaus on lakoninen.

– Eteenpäin mennään.

Lisää aiheesta

Udeltaessa työsuhdetta ja sen sujumista pääministeri Sanna Marinin (sd.) kanssa, Saarikko pitää ennen vastausta huomiota herättävän pitkän tauon.

– Hyvä.

Pääministeri Marin arvioi Pääministerin haastattelutunnilla Yle Radio Suomessa viime viikonloppuna, että hänen välinsä Saarikon kanssa ovat toimivat ja pääministeri luottaa talouspoliittisen keskustelun onnistuvan vastaisuudessakin.

Marin esitti hiljattain, että budjetin kehysmenettelyä uudistettaisiin niin, että se mahdollistaisi paremmin investoinnit esimerkiksi niin sanottuun vihreään kasvuun. Yle on kertonut Saarikon suhtautuvan kehysmenettelyn uudistamiseen epäilevästi.

– Se olisi liukas polku. Sen määritteleminen, että mikä on vihreää ja mikä on investointi, on molempien sanojen osalta aika vaikeaa, Saarikko on sanonut Ylelle.

“Että sitä selvitetään sovitulla tavalla.”

Valtiovarainministerinä ennen Saarikkoa toiminut, kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk.) esitti jo keväällä Maaseudun Tulevaisuudessa kymmenen miljardin sijoitusta kymmeneksi vuodeksi tutkimuksen, kehityksen ja innovaatioiden (TKI) lisäämiseen, jolla saataisiin Suomen talous selvästi nykyistä kovempaan kasvuun. Tavoite olisi saada yritykset tuotekehityksen avulla investoimaan vihreään siirtymään.

– Sitä varten tulisi luoda T&K-pankki tai -rahasto, jolla saadaan yli vaalikausien ulottuva sitoumus TKI-rahoitukseen. Toinen mahdollisuus olisi sopia vähintään kahden vaalikauden budjettimomentista, jota ei voisi poliittisesti muutella, Vanhanen visioi huhtikuussa.

Tällaiseen lähestysmistapaan Saarikko tuntuu suhtautuvan myönteisesti:

– Selvää on, että tutkimus- ja kehityspanoksissa ison rahavirran pitää tulla yksityisestä rahoituksesta, mutta julkinen rahoitus tarvitaan kirittämään sitä. Siinä oleellisinta on pystyä tarjoamaan riittävän pitkäalainen näky siitä, että valtio on sitoutunut satsaaamaan uuden luomiseen tässä maassa, Saarikko kommentoi Vanhasen taannoista avausta.

Parlamentaarinen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan työryhmä etsii paraikaa ratkaisua julkisen tutkimus- ja kehittämisrahoituksen kasvattamiseen. Saarikko toteaa, että rahastoehdotus on yhtenä pohdintana parlamentaarisessa ryhmässä.

– Näin saadaan pitkäjänteisyyttä työhön ja myös vahvistettua ymmärrystä siitä, että se on myös merkittävä euromääräinen satsaus. Pitää löytää tapa rahoittaa se.

Saarikko kuitenkin näkee, että TKI-panokset ovat selkeästi kapeampi ja rajatumpi kuin kokonainen vihreä siirtymä.

Saarikko itse sanoo suhtautuvansa välttämättömänä asiana siihen, että Suomi löytää tavan TKI:n pitkäjänteiseen rahoitukseen. Näin iso virta yksityisestä rahoituksesta uskaltaisi lähteä talkoisiin mukaan.
Saarikko kertoo, että julkisen talouden ohjauksen päivitys on lähdössä liikkeelle valtiovarainministeriössä virkatyönä. Investointien tarvetta pohditaan osana sitä.

– Itse pidän päivitystyön vähintään yhtä tärkeänä osana sitä, että on syntymässä uusi merkittävä valtaa ja rahoitusta käyttävä hallinto, hyvinvointialueet. Niiden ohjaus tarvitsee myös työkalut ja reunaehdot.

Tänään Suomen sosiaali ja terveys ry:n (Soste) järjestämässä aluevaalipaneelissa keskustaa edustanut sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi liputti punaista lappua, kun kysyttiin kantaa maakuntaveroon.

Valtiovarainministeri Saarikko, mikä on keskustan kanta maakuntaveroon?

– Sitä selvitetään.

Mikä teidän kantanne on?

– Että sitä selvitetään sovitulla tavalla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE