Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

14.12.2022 15:08 ・ Päivitetty: 14.12.2022 15:08

Näin sähkön hintoihin helpotusta tuovat tuet toimivat – Kela julkaisee hakulomakkeen tammikuussa

iStock

Sähkön hinta huitelee energiakriisin takia pilvissä, ja monelle suomalaiselle talvesta on tulossa muhkeiden sähkölaskujen myötä taloudellisesti vaikea. Valtiovaltaa on huudettu apuun, ja hallitus päättikin syksyllä sähkövähennyksestä ja sähkötuesta, joilla kotitalouksia tuetaan sähkölaskujen maksamisessa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ketkä kaikki näitä tukia pystyvät hyödyntämään, ja miten kansalaisen käytännössä pitää toimia niiden saamiseksi? Kelan ja Verohallinnon asiantuntijat kertoivat tukimuodoista mediatilaisuudessa keskiviikkona.

Mitä tukimuotoja suurten sähkölaskujen kanssa tuskaileville on?

Ensisijainen tapa sähkölaskujen helpottamiseksi on sähkövähennys, joka tehdään suoraan veroista. Sellaiset pienituloiset ihmiset, jotka maksavat niin vähän veroja, että eivät pysty hyödyntämään sähkövähennystä täysin, voivat hakea Kelalta sähkötukea.

Miten sähkövähennys toimii?

Sähkövähennyksen voi tehdä veroista, kun tammi-huhtikuun sähköenergiakulut ylittävät 2  000 euroa. Vähennystä voi saada 60 prosenttia yli 2  000 euron menevästä osuudesta, kuitenkin enintään 2  400 euroa. Lisäksi kotitalousvähennyksen 100 euron omavastuuosuus vähennetään sähkövähennyksestä, jos henkilö ei tee muita kotitalousvähennyksiä.

Jos siis kuluttajan tammi-huhtikuun yhteenlasketut sähköenergiakulut ovat vaikkapa 2  900 euroa, vähennystä saa 440 euroa (60 prosenttia 900 eurosta miinus 100 euron omavastuu).

Milloin sähkötukea voi saada?

OSALLA PIENITULOISISTA maksettavia veroja kertyy vuoden aikana niin vähän, että sähkövähennyksen summa olisi veroja suurempi. Jos vähennystä ei pysty täysin hyödyntämään, voi hakea sähkötukea Kelalta. Kuluttajan tehtävä on selvittää, kumpaan tukeen olisi oikeutettu.

-  Voi tulla tilanteita, että kotitaloudessa ei tiedetä, kumman tukimuodon piiriin kuulutaan, ja kuitenkin sähkölaskuista ehkä tällä hetkellä selvitään. On ihan ok toimia niin, että maksaa ne sähkölaskut itse ja arvioi tilannetta hieman myöhemmin ensi vuoden aikana, sanoo Kelan projektipäällikkö Kirsi Metsävainio.

Toisin kuin tammi-huhtikuun yhteenlasketuista kuluista tehtävä sähkövähennys, sähkötukea maksetaan kuukausikohtaisesti tammi-huhtikuulta, jos sähköenergiakulut ylittävät kuukaudessa 400 euroa. Sitä voi saada 60 prosenttia yli 400 euron osuudelta, kuitenkin enintään 660 euroa kuukaudessa. Enimmillään tukea voi siis saada neljältä kuukaudelta 2  640 euroa.

Sähkötukihakemuksia otetaan vastaan vuoden 2023 loppuun asti.

-  Eli joka tapauksessa tammi-huhtikuun sähkölaskut kannattaa laittaa talteen, Metsävainio korostaa.

Minkä kuukausien sähkölaskuihin saa tukea?

Vähennystä ja tukea saa tammi-huhtikuussa muodostuneista sähkökuluista. Vaikka siis joulukuun kirpaisevan kallis lasku kolahtaisi postilaatikkoon tammikuussa, ei se ole vielä vähennyksen tai tuen piirissä. Toisaalta huhtikuun sähkölaskuun vähennystä ja tukea saa, vaikka kuluttaja saisi sen vasta toukokuussa tai myöhemmin.

Kuinka suuri sähkölasku täytyy olla, jotta vähennystä tai tukea voi hyödyntää?

SÄHKÖVÄHENNYKSEEN vaaditaan vähintään 2  000 euron sähköenergiakulut tammi-huhtikuulta. Todennäköisesti useimmilla kuluttajilla tammi- ja helmikuun laskut ovat kylmän sään vuoksi suurimmat. Joillakin taas sähkösopimus saattaa vaihtua kalliimpaan ja sähkölasku pompata sen vuoksi. Menojen jakautumisella näille kuukausille ei kuitenkaan ole merkitystä, kunhan yhteissumma on vähintään 2  000 euroa.

Käytännössä noin suuriin sähkölaskuihin vaaditaan, että kuluttaja asuu sähkölämmitteisessä omakoti-, pari- tai rivitalossa, eikä pääse enää nauttimaan vanhoista halvoista määräaikaisista sähkösopimuksista. Kaukolämmössä olevissa asunnoissa asuvilla sähkölaskut eivät nouse niin suuriksi, vaikka sähkö onkin poikkeuksellisen kallista.

Sama pätee sähkötukeen.

-  Varmasti ajatuksena on jo ihan siitä 400 euron omavastuusta johtuen, että tämä tuki kohdistuu pääasiassa sähkölämmitteisiin asuntoihin, Metsävainio sanoo.

Lasketaanko koko sähkölasku vähennettäviin kuluihin?

Vähennystä ja tukea annetaan sähköenergiakuluihin. Se sisältää itse sähköenergian arvonlisäverollisen hinnan sekä sähköenergian perusmaksun. Sen sijaan sähkön siirtomaksuja ei lasketa tähän.

SUOMESSA on alueellisia eroja sen suhteen, onko sähkönsiirto samalla laskulla vai tuleeko siitä erillinen lasku.

-  Mutta siinäkin tapauksessa, että ne laskutetaan samalla laskulla, vähennyksen ilmoittamiseen saa ottaa mukaan ainoastaan sähköenergian kustannukset, Verohallinnon johtava veroasiantuntija Sami Varonen muistuttaa.

Sähkölaskun viivästymismaksut eivät myöskään ole vähennettäviä kuluja.

Milloin sähkövähennystä voi hakea ja milloin siitä alkaa saada hyötyä?

Sähkövähennyksen voi ilmoittaa verokortille heti tammikuussa. Vähennys alentaa veroprosenttia, jolloin tuloista jää joka kuukausi hieman enemmän käteen. Käytännössä hyöty alkaa näkyä helmikuun palkassa.

Heti tammikuussa ei voi tietenkään tietää tarkkaan tammi-huhtikuun sähkökuluja, mutta vähennyksen voi tehdä arvion perusteella. Kun sähkölaskujen tarkka summa sitten on tiedossa, täytyy tehdä uusi verokorttimuutos.

Jos akuuttia rahapulaa ei ole, kuluttaja voi myös jättää verokortin uusimisen myöhemmäksi vuodelle 2023 tai tehdä vähennyksen vasta keväällä 2024 esitäytettyyn veroilmoitukseen.

-  Meillä on varmasti tämän vähennyksen piirissä semmoisiakin kotitalouksia, joilla sitä välitöntä rahantarvetta ei kassahallintanäkökulmasta ole, ja he sitten asioivat vähennyksen kanssa myöhemmin, kun selviävät vain yhdellä asioinnilla, Varonen sanoo.

MILLOIN sähkötukea voi hakea? Milloin rahat saa tilille?

Sähkötuen hakulomake julkaistaan Kelan sivuilla 7. tammikuuta, ja OmaKelassa hakemuksen voi tehdä 12. tammikuuta alkaen. Hakemuksen voi tehdä myös sanallisesti asiakaspalvelussa. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan sähkölasku.

Tukea voi hakea kuukausi kerrallaan tai keväämmällä koko tammi-huhtikuun ajanjaksolle.

Laissa ei ole määritelty käsittelyaikaa sähkötukihakemuksille, mutta Metsävainio lupaa ripeää käsittelyä.

-  Totta kai ymmärretään, että tässä on kyseessä etuus, jonka pitää nopeasti liikkua jonolla, ja siihen on varauduttu, Metsävainio sanoo.

-  Asiakkaille toivon sellaista viestiä kulkevan, että jos sähkötukea aikoo hakea, toimisi mahdollisimman nopeasti sen jälkeen, kun lasku tulee. Kun jättää ajoissa sähkötukihakemuksen, sähkölaskun erääntymiseen olisi mahdollisimman pitkä aika. Mutta kyllä nämä pyritään mahdollisimman nopeasti käsittelemään.

Jos asuu yhdessä puolison tai kämppiksen kanssa, voiko vähennyksen jakaa?

Jos sähkökulut jaetaan, täytyy molempien hakea vähennystä omasta osuudestaan. Jokainen asukas voi saada vähennystä omasta sähkölaskun osuudestaan, vaikka vain yksi henkilö teknisesti maksaisi laskun sähköyhtiölle.

Jos siis esimerkiksi pariskunnan omakotitalon tammi-huhtikuun sähköenergiakulut ovat yhteensä 3  000 euroa, on 2  000 euron ylittävä osuus 1  000 euroa, josta molemmille puolisoille jää vähennettäviksi kuluiksi 500 euroa. Vähennys on 60 prosenttia siitä, eli molemmille 300 euroa.

VÄHENNYKSEN omavastuu on henkilökohtainen, joten tässä tapauksessa molemmilta menisi vielä 100 euron omavastuu, ja vähennystä jäisi 200 euroa per henkilö.

Jos lapseni asuu omistamassani sijoitusasunnossa, voinko vähentää myös sen sähkökuluja?

Vähennystä ja tukea voi saada vain yhdestä Suomessa sijaitsevasta asunnosta, jossa itse asuu vakituisesti. Vähennystä ei siis voi saada asunnosta, jota vuokraa jollekulle muulle. Vähennystä ei myöskään voi saada mökin sähkökuluista.

Asumismuodolla ei muutoin ole väliä, eli vähennystä voi saada niin vuokra- kuin omistusasunnostakin.

Myöskään taloyhtiön hoitovastikkeista ei voi saada vähennystä, vaikka niitä käytettäisiin taloyhtiön sähkömenojen maksamiseen.

Miten sähkötuki vaikuttaa muihin maksettaviin tukiin?

Perustoimeentulotukea saavat voivat hakea toimeentulotuen sähkökuluihinsa kuten tähänkin asti.

-  Mutta jos samalle perheelle tai asiakkaalle on jo sähkötuki myönnettynä, se toki huomioidaan maksupäivän mukaisesti perustoimeentulotuessa tuloksi, ja sähkölasku eräpäivän mukaan menoksi, Metsävainio selvittää.

Anssi Rulamo/STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU