Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Näin Ville Tavio kuittasi Afganistan-kysymyksen – Li Anderssonilta täyslaidallinen: “Kylmää ja moraalitonta”

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Suomen kahdenväliset kehitysyhteistyön maaohjelmat loppuvat hallituskauden aikana Afganistanissa, Keniassa, Mosambikissa ja Myanmarissa, linjaa ulkoministeriö tänään julkaistussa kehysehdotuksessaan.

Rane Aunimo

Demokraatti

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Maa- ja aluekohtaisesta yhteistyöstä leikataan ehdotuksessa yhteensä reilut 500 miljoonaa euroa vuosina 2024-2028.

Ulkoministeriö ehdottaa lisäksi, että monenkeskisestä yhteistyöstä, kuten YK-järjestöjen rahoituksesta vähennetään 160 miljoonaa euroa ja humanitaarisesta avusta 130 miljoonaa euroa.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Taviolta (ps.) kysyttiin tiedotustilaisuudessa näkemystä eritoten Afganistaniin, josta on tullut paljon turvapaikanhakijoita Suomeen. Ministeriltä kysyttiin, eivätkö leikkaukset lisää mahdollisuutta siihen, että turvapaikanhakijoiden määrä vain lisääntyy.

Hän ei kuitenkaan vastannut suoraan kysymykseen.

– Ottamatta siihen kantaa tässä, onko menneisyyden kehitysyhteistyö Afganistanin kanssa ollut menestys vai ei, koska sehän kuitenkin tavalla tai toisella valui hukkaan Talibanin valtaannousun myötä ja Talibanin valtaannousu on tosiasiallisesti tehnyt kahdenvälisen yhteistyön jatkumisen mahdottomaksi.

– Sen sijaan, kuten sanoin, me nimenomaan jatkamme kehitysyhteistyötä Afganistanissa, joka keskittyy muun muassa tyttöjen ja naisten aseman parantamiseen ja sitä tehdään YK:n järjestöjen, kuten UN Womenin kanssa, Tavio vastasi.

VASEMMISTOLIITON puheenjohtaja ja presidenttiehdokas Li Andersson hyökkäsi oitis leikkauksia vastaan. Hänen mukaansa Orpon hallituksen miljardileikkaukset kehitysyhteistyöstä ovat paitsi epäoikeudenmukaisia, myös lyhytnäköisiä ja ristiriidassa Suomen ulkopolitiikan tavoitteiden ja arvopohjan kanssa.

– Tilanteessa, jossa köyhyys ja eriarvoisuus pahenevat, ilmastokriisi syvenee ja turvattomuus ja geopoliittiset jännitteet kasvavat, vetäytyy Orpon hallitus maailmalta, heikentää Suomen kansainvälistä vaikutusvaltaa ja kääntää selkänsä maailman köyhille ja hätää kärsiville. Tämä on paitsi kylmää ja moraalitonta, myös todella lyhytnäköistä ja vastoin hallituksen ulkopoliittisia tavoitteita, Andersson sanoo tiedotteessaan.

Andersson katsoo, että hallitus leikkaa suoraan köyhien maiden lasten koulutuksesta, naisten ja lasten oikeuksien edistämisestä ja ilmastokriisin hillitsemisestä.

– Kehitysyhteistyö on keskeinen osa ulkosuhteitamme. Leikkaukset tarkoittavat myös globaalin arvostuksemme ja vaikutusvaltamme heikentymistä. Tätä on vaikea hyväksyä aikana, jolloin Suomen aiemman linjan mukaiselle, ihmisoikeuksiin ja kestävään kehitykseen sitoutuneelle politiikalle olisi maailmassa yhä enemmän tarvetta.

Hallitus on sopinut, että ulkoministeriön hallinnoimasta varsinaisesta kehitysyhteistyöstä sekä laina- ja sijoitusmuotoisesta kehitysyhteistyöstä vähennetään hallituskauden aikana yli miljardi euroa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE