Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

”Näinhän ei asiat tietenkään voi olla” – kansanedustaja puuttui erityisäitiysrahan myöntämisperusteisiin

Jukka-Pekka Flander
SDP:n kansanedustaja Paula Werning.

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) pitää tärkeänä, että eritysäitiysrahan myöntämisperusteesta saadaan yhtenäinen ja tasapuolinen.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Tämänhetkisen määritelmän mukaan erityisäitiysrahaa voidaan myöntää, mikäli työntekijä joutuu olemaan poissa työstä ennen varsinaista äitiysrahakautta siinä tapauksessa, että hän joutuu työssään alttiiksi kemiallisille aineille, säteilylle tai tarttuvalle taudille tai muulle vastaavalle seikalle.

– Mikäli näitä vaaratekijöitä ei voida välttää eikä työnantaja pysty järjestämään muita työtehtäviä raskauden ajaksi, erityisäitiysrahan turvin töistä poisjäänti on perusteltua. Näin varmistetaan se, että mikään ei vaaranna äidin tai sikiön terveyttä, Werning sanoo tiedotteessaan.

Hänen mukaans ensihoitotyössä useat näistä kriteereistä kuitenkin täyttyvät. Näiden kriteereiden lisäksi väkivallan uhka ensihoidossa on viime vuosina lisääntynyt merkittävästi. Suomen Ensihoitoalan Liitto on selvittänyt, onko ensihoitajille myönnetty raskauden aikana erityisäitiysrahaa, ja mitkä ovat olleet myöntämisperusteet.

– Selvityksessä on tullut esille, että iso osa erityisäitiysrahan hakijoista ei ole tätä saanut, koska Kelan asiantuntijalääkäri on sen heiltä evännyt. Syynä on ollut se, että kriteerit eivät ole täyttyneet, Werning toteaa.

Tähän epäkohtaan Werning toivoo muutosta.

– Erityisäitiysrahan myöntämisperusteiden ja niiden soveltamisen epätasa-arvo eri alojen välillä sekä jopa alan sisällä, ei ole tasa-arvoinen. Lisäksi myös korona-epidemian aikana tietoon on tullut, että osalle ensihoitajista on myönnetty tällä perusteella erityisäitiysraha ja osalle ei. Näinhän ei asiat tietenkään voi olla, Werning sanoo tiedotteessa.

Werning on tehnyt ministerille kirjallisen kysymyksen siitä, miten ensihoidossa tasapuolinen mahdollisuus jäädä eritysäitiysrahan turvin töistä pois varmistetaan sekä miten huomioidaan lisääntynyt väkivallan uhka tehokkaammin myöntämisperusteissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
3.12.2020
Perussuomalaiset tukee linjallaan Unkarin ja Puolan räikeyksiä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE