Politiikka

”Näinkö vähän keskusta välittää?” – kansanedustaja suivaantui työllisyysrahojen jakokriteereistä

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) kummastelee työ- ja elinkeinoministeriön suunnitelmia muuttaa työllisyysmäärärahojen jakokriteereitä dramaattisesti.

– Suunnitelmien mukaan työllisyysrahoituksen keskeinen alueellisen kohdentamisen jakokriteeri ei enää olisikaan työttömyystilanne kuten tähän asti.

Mäkisalo-Ropponen näkee asian niin, että työttömyys ei olisi jatkossa enää lainkaan jakokriteereissä mukana.

– Määrittävinä tekijöinä olisivat kunkin alueen työvoiman koko, työllisyysaste ja kasvuyritysten lukumäärä.

Suuresti ihmettelen ja toivon vastauksia ministeri Lindströmiltä.

Suunnitelmat liittyvät tulevaan maakuntauudistukseen ja maakuntien rahoitukseen. Työllisyysmäärärahat ovat siirtymässä osaksi uutta kokonaisuutta, ja samalla määrärahojen jakokriteereitä muotoillaan uudestaan.

– Suuresti ihmettelen ja toivon vastauksia ministeri (Jari) Lindströmiltä (ps.), mihin perustuu ajattelumalli, ettei työttömyys olisikaan enää keskeinen kriteeri työllisyysmäärärahoja jaettaessa, Mäkisalo-Ropponen kysyy.

Hän laskee, että esimerkiksi Pohjois-Karjala, Kymenlaakso ja Keski-Suomi menettäisivät muutoksessa rajusti rahaa. Mäkisalo-Ropponen pitää alueiden kannalta olennaisen tärkeänä, että työttömyystilanne säilyy vahvasti jakokriteerinä.

– Muuten käy niin, että nykymuotoisia työllisyysmäärärahoja siirretään niille alueille, joilla jo muutenkin menee suhteellisesti verrattuna paremmin.

Mäkisalo-Ropposen on vaikea uskoa, että tällaisia muutoksia on suunnitteilla hallituksessa, jossa keskusta on pääministeripuolue.

– Näinkö vähän keskusta enää välittää koko Suomen pitämisestä asuttuna? Tällaisella muutoksella olisi iso vaikutus alueelliseen kehittämiseen, hän muistuttaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat