Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Urheilu

Näissä eväissäkö on Rovanperän vauhdin salaisuus?

Koskenpään Rantapirtin Pirjo ja Timo Niinimäki syöttävät MM-rallissa Skodan tehdastallin sekä sen kirkkaimman tähden – Kalle Rovanperän.

Jos Kalle Rovanperä voittaa tänä vuonna ralliautoilun WRC2 Pro -luokan maailmanmestaruuden ja tämän viikonlopun Suomen MM-rallin Jyväskylässä, ei ole epäilystäkään, millä eväillä voitto on saavutettu.

Pertti Knuuttila

Ei ole pieni sattuma, että Rovanperän ja kartturi Jonne Halttusen ruokahuollosta Paviljongissa vastaa maaseutumatkailuyritys Rantapirtti Koskenpäältä, nopeinta tietä lähes 50 kilometrin päästä rallin huoltoparkista.

Tunnetusti rallitallit ovat tarkkoina syömisistään. Siksi on ihme, miten luotto ruuan laatuun ja makuun Rantapirtiltä on saanut tehdastalli Skodan jättämään oman keittiönsä kotiin.

Selitys vaatii paneutumista ja historian tosiasioiden tunnustamista.

Talvisota ja jatkosota loivat Suomeen suuren määrän asutustiloja evakkojen ja sodasta palanneiden asuttamiseen – teitä näille korpitiloille ei tehty suinkaan niin suunnitelmallisesti, kuten ne tänä päivänä tunnetaan rallislangissa ”valtionteinä”.

On suuri ero niin sanotun ASO-tien ja oikean valtiontien syntyhistoriassa ja myös suunnittelu- sekä toteutustavassa. Näissä lähtökohdissa on Keski-Suomen ralliteiden synty.

Tosin nykyään erikoiskokeiden joukossa paljon uusia metsäautoteitä, joilla ei ole asuttamisen historian taakkaa. Näitä äkkivääriä, luonnon muotoja seuraavia, oikeita ralliteitä löytyy Rantapirtin läheisyydestä kymmeniä kilometrejä, toki myös oma rallirata. Ne ovat yksi voimavara lisää luonnon ja vesistöjen rajattomien mahdollisuuksien lisäksi.

Lisää aiheesta

– Kyllä ralli otti kiinni jo lapsena. Yksi ensimmäisiä muistikuviani on, että isä lopetti työt tynnyrisaunaverstaalla kesken päivän ja monella autolla lähdettiin Urrian erikoiskoetta katsomaan, selvittää Rantapirtin isäntä Timo Niinimäki.

– Kyllä se sieltä lähti, kipinä ralliin. Sitten Kytölehdon Jarmo tuosta läheltä, Petäjäveden puolelta lähti ajamaan ja siinä olimme mukana. Sen kautta tutustuimme myös Harriin (Rovanperä), ja sittenhän tässä pyöri nopeasti jo Kallekin – jääradalla ja soralla, selvittää Niinimäki.

Kyllä ralli otti kiinni jo lapsena.

Aiemmin rallin reitillä mukana liikkuneet huollot ja tietenkin myös ruokahuollot olivat tärkeitä niin autokuntien kuin mekaanikkojen ja huoltoautojen kuljettajien kannalta. Nyt huoltopiste ja pääruokailupaikka pysyy paikallaan keskitetysti.

– Hyvin tarkaksi on syöminen mennyt. Ruokalistat hyväksytetään tallin lääkärillä lähes grammalleen. Liha on poissa listalta lähes kokonaan. Onneksi ei ole vielä kuitenkaan makuasioista tarvinnut kiistellä, useampaakin valtion päämiestä Koskenpäällä syöttänyt ja saunottanut Niinimäki toteaa helpottuneen oloisena.

– Skodan kanssa olemme tehneet yhteistyötä tänä vuonna Kallen testeistä alkaen. Kuskien mieliruokia ei laiteta, vaan ohjeet tulevat täysin lääkärin reseptillä. Sunnuntaista sunnuntaihin urakan aikana syötetään huoltoparkissa joka aterialla noin 50 henkilöä. Onneksi meillä on hyvä tiimi, kuvailee Niinimäki ruokahuollon pyöritystä.

Rantapirtin emännän, Pirjo Niinimäen hallusta löytyy arvokas keräilyharvinaisuus. Se on Kallen vuoden 2017 Walesin rallin, ensimmäisen WRC-rallin VIP-vieraan passi numero yksi.

Kuskien mieliruokia ei laiteta, vaan ohjeet tulevat täysin lääkärin reseptillä.

– Kallen vapaa-ajalla vieraillessa hän on täysin kaikki ruokainen. Kaikki käy mitä keittiöstä loihditaan. Onpa Kallen syntymäjuhlaakin juhlittu Rantapirtillä Harri-isän yhteistyökumppaneiden kanssa, kertoo Pirjo.

Ralliviikon aikana käy Koskenpäällä kuhina ja Niinimäet painavat pitkää päivää.

Ralli-buffet tekee kauppansa ja joukossa istuu rallikansaan sulautuneena ruokailuaan päättävä viimeisin suomalainen rallin maailmanmestari vuodelta 2002: Marcus Grönholm.

Kun rallia ajetaan lähes kivenheiton päässä, ajattaa Grönholm GRX-tallinsa yhteistyökumppaneita Rantapirtin ralliradalla. Rovanperän ilmestyessä ravintolasalin näytölle puheensorina ja kommentointi vaimentuvat – mutta ruokailu jatkuu.

Näyttää maistuvan hyvin muillekin kuin Kallelle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE