Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Naissankarit pandemian eturintamassa

Maaliskuun 8. muistuttaa vuosittain siitä, että sukupuolenvälisen tasa-arvon saavuttamiseen on vielä matkaa ja työtä naisten tasa-arvoisemman aseman eteen on jatkettava. Tänä vuonna vietämme kansainvälistä naisten päivää epätavallisissa oloissa.

Miapetra Kumpula-Natri

Pandemia on tuonut räikeästi esille, miten ilman naisvaltaisten alojen tekemää työtä yhteiskunnat yksinkertaisesti pysähtyisivät.  Sairaanhoitajat, siivoojat, myyjät ja hoitajat, jotka huolehtivat lapsista, invalideista ja vanhuksista, kohtaavat pandemian haastavimmat olosuhteet – usein ilman turvallisia työoloja, kohtuullista palkkaa tai yhteiskunnallista arvostusta.

Julkisilla instituutioilla on mielestämme velvollisuus toimia: tarvitsemme työtä ja esimerkkejä lasikattojen rikkomiseksi sekä stereotypioiden purkamiseksi, mutta myös poliittisia päätöksiä rakenteellisen epätasa-arvon korjaamiseksi.

Vaikka yhteiskunta modernisoituu, perityt roolimallit vahvistavat edelleen sitä, miksi niin monet naiset kantavat suhteettoman suuren osuuden perheen ja kodin korvauksettomasta hoivatyöstä. Myös hoivatyötä ammatikseen tekevien työelämäkysymyksissä on parantamisen varaa.

Todellinen muutos alkaa, kun hoiva ja kotitöiden vastuu jakautuu kodeissa, perheissä ja parisuhteissa tasaisemmin. Muutosta tulee opittujen roolimallien muuttuminen. Lapsen oppimat perityt roolimallitkin muuttuvat, kun tasa-arvoinen vanhempainvapaa on osa jokaisen eurooppalaisen kodin, perheen ja parin arkea. Tätä varten meidän on murrettava tabu perhevapaiden ympärillä. Esimerkillä on voimaa.

Suomen hallituksen esitys perhevapaauudistukseksi ottaa asiassa pitkän harppauksen eteenpäin. Sama tarvitaan ympäri Euroopan. Kukaan ei synny seksistiseksi. Kyse on siitä, kuinka meitä kasvatetaan ja koulutetaan. Siksi on myös tasa-arvon opetukseen on panostettava.

Euroopan unioni hyväksyi syksyllä 2017 Göteborgissa Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin. Tämän pilarin toisen periaatteen mukaan “naisten ja miesten yhdenvertainen kohtelu ja yhtäläiset mahdollisuudet on varmistettava, ja niitä on edistettävä kaikilla aloilla, kuten työmarkkinoille osallistumisen, työehtojen ja -olojen sekä urakehityksen osalta. Naisilla ja miehillä on oikeus samaan palkkaan samanarvoisesta työstä. Olemme tästä tavoitteesta edelleen valitettavan kaukana, myös Suomessa.

Myös työsuhteen laatu vaikuttaa. Äskettäin tehdyn tutkimuksen mukaan Euroopassa kaikista osa-aikatyötä tekevistä naisia oli lähes 74 prosenttia. Ellei meillä ole selkeä politiikkaa jolla tukea urakehitystä joustavasti, naiset päätyvät usein uhraamaan uransa lastensaannin vuoksi. Tämä heijastuu negatiivisesti naisten asemaan työelämässä.

Euroopan komissio esitti tällä viikolla S&D-ryhmän pyynnöstä ehdotuksen direktiiviksi palkkojen läpinäkyvyydestä. Tärkeä aloite, joka on kuitenkin vasta alkua. Toukokuussa 2021 Portossa pidettävän sosiaalisen politiikan huippukokouksen myötä meillä on mahdollisuus asettaa uusia kunnianhimoisempia tavoitteita. EU:n puheenjohtajamaana parhaillaan toimiva Portugali haluaa antaa feministisen sysäyksen Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarille ja tällä tavoitteella on parlamentin S&D-ryhmän vankka tuki takanaan. Niin kauan kuin sukupuolten välinen epätasa-arvo syö yhteiskuntamme rakenteita, oikeudenmukaisuutta ei ole. Pandemia on osoittanut, kuinka tärkeää naisten työpanos on yhteiskunnallemme. Nyt on aika antaa heille ansaitsemansa: oikeudenmukainen palkka ja oikeudenmukaiset työolot.

Jatkamme Euroopan parlamentissa työtämme sen puolesta, että pandemian eurooppalaisiin elvytys- ja sopeutumisstrategia ja EU:n budjetti sisällyttävät sukupuolinäkökulman. Tämä on ainoa tapa varmistaa, että tulevaisuudessa naiset juhlivat 8. maaliskuuta ympäri Euroopan iloitakseen tasa-arvosta, ja muistellakseen aiempien sukupolvien pitkää taistelua sen saavuttamiseksi. He muistavat, kuinka tärkeää on puolustaa oikeuksia, eikä ottaa askelia taaksepäin.

 

 

Iratxe García Pérez
Euroopan parlamentin S&D-ryhmän puheenjohtaja

Miapetra Kumpula-Natri
Suomen S&D-delegaation puheenjohtaja

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE