Kolumnit

Näistä esimerkeistä huomaa, että hallitus hutiloi, ja pienituloiset kärsivät

Jukka-Pekka Flander/SDP
Jukka-Pekka Flander/SDP
Jukka-Pekka Flander/SDP

Asumisen kalleus, pienet palkat, pätkätyöt, työttömyys ja muut vastaavat nousivat esille SDP:n kansalaiskyselyssä, joka koski lapsiperheiden toimeentuloa. Lapsiperheköyhyys on kääntynyt kasvuun ja niissä elää jo yli 100 000 lasta.

SDP on tarttunut pulmaan ja kartoittanut asiantuntijoita hyödyntäen ratkaisumalleja perheiden pinteiden helpottamiseksi. Eduskuntaryhmän kesäkokouksien viesti oli, että erityisesti vaikutusarvioita tarvitaan esityksiä valmistellessa.

Juha Sipilän (kesk) hallituksella on ollut poikkeuksellinen tapa tuoda eduskuntaan lakiesityksiä, joita ei ole valmisteltu ohjeiden mukaisesti.

Tämä malttamattomuus on johtanut esityksiin, jotka on jouduttu vetämään eduskunnasta kokonaan pois tai esityksen sisältöä on jouduttu muuttamaan. Taloudelliset, yhdenvertaisuus-, sukupuoli-, ja lapsivaikutusarviot ovat keskeisin työkalu, kun arvioidaan lakiesitysten toimivuutta ja kestävyyttä.

Voisi luulla, että hallituksessa olisi riittävästi kokemusta tähän päättelyketjuun.

Viime viikolla hallitus joutui taipumaan valtiovarainvaliokunnassa, kun se antoi mietintönsä kiinteistöveron korottamisesta. Kiinteistöveron alarajan pakkonostaminen olisi merkinnyt korotusta kaikkien asumiskustannuksiin, kun verojen korotukset siirtyvät välittömästi myös vuokriin.

Alkuperäisessä esityksessä kyse oli veron alarajan pakkonostosta kaikissa Suomen kunnissa. Se aiheutti kuntien ensi vuoden talousarvioiden uuden laskennan. Nyt ollaan jo lokakuun lopussa, ja kunnissa valmistelut olivat pitkällä.

Toinen esimerkki, opintotuen huoltajakorotus 75 eurolla on hyvä. Mutta kun hallitus leikkaa opintotukea enemmän kuin tuo korotus kattaa, niin negatiivisena nettotulemana on, että opiskelijaperheissä huoli toimeentulosta ja lasten asemasta kasvaa.

Näistä esimerkeistä huomaa, että hallitus hutiloi. Se ei tullut ajatelleeksi, että päätös vain vaikeuttaisi työvoiman saamista pääkaupunkiseudulle. Siellä asuminen on jo niin kallista, ettei pienipalkkaisella ole helppoa perhettään elättää. Voisi luulla, että hallituksessa olisi riittävästi kokemusta tähän päättelyketjuun. Oma koti ei saa olla liian kallis.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat