Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

”Naisvaltaiset alat ovat taas yskivän kuntatalouden sijaiskärsijöitä” – yltyvä yt-rumba kauhistuttaa

Getty Images

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki ei hyväksy kuntien ja kuntayhtymien säästötoimia, jotka konkretisoituvat jatkuvasti lisääntyvinä yhteistoimintaneuvotteluina eri puolilla Suomea.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– On selkeästi nähtävissä, että kuntien ja sitä kautta kuntayhtymien rahoituspohja on katastrofaalisen heikossa hapessa ja talouden sopeuttamistoimet uhkaavat yhä useampaa kuntaa. Huolestuttavinta on se, että jälleen kerran ykkössäästökohteina ovat hyvinvointi- ja peruspalveluja kansalaisille tuottavat henkilöstöryhmät, hän kritisoi tiedotteessa.

Jytyn mukaan uusia säästötoimia on jo pantu täytäntöön, kun kilpailukykysopimukseen liittyneet lomarahaleikkaukset päättyivät.

– Ja lisäsäästöjä on jo työnantajien vaatimuslistalla jonoksi asti.

Irtisanomisten lisäksi listalla on ollut muun muassa talkoovapaita, lomautuksia ja lomarahojen vapaaksivaihtosopimuksia.

– Nyt jos koskaan maan hallituksen ja kuntien olisi syvennettävä keskinäistä yhteydenpitoaan ja yhteistyötään. Perus- ja hyvinvointipalveluihin suunnattava rahoitus pitää turvata ensi vuodeksi ja tulevaisuutta silmällä pitäen tehdä nykyistä paremmin ennustettavammaksi.

Henkilöstöleikkaukset ovat kohdistuneet erityisesti tukipalveluihin.

Pihlajamäki pitää valitettavana, että viime vuosina henkilöstöleikkaukset ovat kohdistuneet erityisesti tukipalveluihin, muun muassa talous- ja henkilöstöstöön, siihen tahtiin, että työn tuloksellisuus on loppujen lopuksi kokonaisuutta ajatellen heikentynyt.

– Miksi esimerkiksi terveydenhoidossa tukipalvelut vastuutetaan vaikkapa hoitohenkilökunnalle, joita tarvittaisiin nimenomaan hoitotyössä, kun tukipalvelujen tekijöinä voisivat toimiatehtäviin erikoistuneet alan ammattilaiset eli terveydenhoitosektorilla muun muassa osastonsihteerit?

Pihlajamäki on tyrmistynyt nykytilanteesta.

– Kuntien ja kuntayhtymien naisvaltaiset alat ollaan jälleen kerran laittamassa yskivän kuntatalouden sijaiskärsijöiksi ja laskun maksajiksi.

Hänen mukaansa yt-neuvottelurumba käy tällä hetkellä todella kuumana kunnissa ja kuntayhtymissä.

– Rumba on kiihtymässä jo sellaiseksi, että alkuvuodesta tehdyt arviot yt-neuvotteluiden määrästä on jouduttu jopa kertomaan kahdella.

Yt-neuvotteluja käydään yli 30 paikkakunnalla.

Jytyn listauksen mukaan yt-neuvotteluja on käyty tai käydään parhaillaan eri puolilla Suomea jopa yli 30 paikkakunnalla.

Jytyn puheenjohtaja korostaa, että henkilöstösäästöt eivät voi olla vaikuttamatta kuntasektorin työnantajakuvaan, joka osoittaa mieluummin alaspäin kuin sinne, minne sen pitäisi sojottaa eli nimenomaan ylöspäin työvoiman tarpeen kasvaessa.

– Väitän, että säästötoimien vuoksi todelliset säästöt voivat painua jopa miinuksen puolelle, kun tilannetta tarkastellaan myöhemmin. Työntekijöiden ylikuormittuminen lisää sairauspoissaoloja ja johtaa suunniteltua aiemmin ennenaikaiseen eläköitymiseen.”

Jyty edustaa noin 50 000 kuntien, kuntayhtymien, seurakuntien ja yksityisten palveluksessa olevaa viran- ja toimenhaltijaa. Jäsenistöstä naisia on noin 84 prosenttia. Jyty on kunta-alan vanhin ammattiliitto ja toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n jäsenliitto.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE