Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

9.2.2025 07:21 ・ Päivitetty: 9.2.2025 07:21

Namibian itsenäisyyssankari Sam Nujoma kuoli – oli Ahtisaaren kiistakumppani

Sam Nujoma Foundation
Sam Nujoman säätiö kunnioitti 2023 Ahtisaaren kuolemaa julkistamalla tämän valokuvan valtiovierailulta..

Itsenäisen Namibian ensimmäinen presidentti Sam Nujoma on kuollut. Nujoma kuoli lauantaina sairaalassa 95 vuoden ikäisenä.

Demokraatti

Demokraatti

Suomalaisten lähetyssaarnaajien koulua käynyt Nujoma johti 1960-luvulta alkaen Namibian itsenäisyyttä ajanutta Swapo-vastarintaliikettä.

Kun Namibia itsenäistyi Etelä-Afrikasta vuonna 1990, Nujomasta tuli maan presidentti. Hän johti maata vuoteen 2005 asti. Puolueeksi muuttuneen SWAPO:n johdosta hän eläköityi vasta 2007.

Nujoma oli itsenäistymisneuvotteluissa yksi vastinpari Martti Ahtisaarelle (1937-2023), joka oli pitkään YK:n edustajana Namibiassa ja valvoi valtion syntymistä. Miesten välejä on luonnehdittu jännitteisiksi.

Nujoma myönsi Ahtisaarelle Namibian kunniakansalaisuuden, mutta jälkeenpäin hän myös kritisoi Ahtisaaren ja YK:n toimintaa Namibian itsenäistymisprosessissa.

MUISTELMISSAAN Nujoma moitti Ahtisaarta muun muassa siitä, että tämä oli keväällä 1989 antanut eteläafrikkalaisten asevoimien käydä Swapon taistelijoiden kimppuun.

Ahtisaari loukkaantui syytöksistä ja muistutti, että Nujoman sotilaat olivat ensin rikkoneet tulitaukosopimusta. Yhteenotolla YK osoitti, ettei se tingi rauhanehdoista, eikä kummallekaan konfliktin osapuolelle sallita irtiottoja neuvotteluissa sovituista rajoista.

Presidenttikautensa aikana Nujomaa arvosteltiin leveästä elämäntavasta ja poliittisten vastustajien syrjinnästä. Valtion hallintopaikat miehitettiin hänen kannattajillaan.

2000-luvun alussa Nujoma herätti kansainvälistä paheksuntaa, kun hän käynnisti Namibiassa laajan seksuaalivähemmistöjen edustajia vanginneen moraalikampanjan.
Hän myös toistuvasti kehotti kansalaisia fyysiseen väkivaltaan ”kolonialisteja” vastaan, ja puolusti ystäväänsä, Zimbabwen yksinvaltiasta Robert Mugabea.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU