Nasima Razmyar: Helsinki tarttuu syrjäytymiseen tosissaan

Nasima Razmyar kantaa huolta eriarvoistumisesta ja syrjäytymisestä.

Helsingin budjettineuvottelut saatiin päätökseen viime viikonloppuna. Apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) iloitsee erityisesti siitä, että ensi vuoden budjetissa panostetaan eriarvoisuuden ja syrjäytymisen vähentämiseen.

Razmyar kertoo, että syrjäytymiseen ehkäisyyn varattiin viiden miljoonan erillinen määräraha. Merkittävin työ lasten ja nuorten tasavertaisen tulevaisuuden turvaamiseksi tehdään kuitenkin jo päiväkodissa ja koulussa.

– Siksi Helsinki satsaa jatkossa useita miljoonia euroja eriarvoisuuden vähentämiseen. Koulujen ja päiväkotien lisäresurssit kohdistetaan sinne, missä tukea eniten tarvitaan.

Syrjäytymisen ehkäisyn erillisraha on tarkoitettu uusiin hankkeisiin yli toimialarajojen. Helsingissä on kertynyt monia hyviä kokemuksia vaikeassa elämäntilanteessa olevien nuorien tukemisesta. Hyväksi osoittautuneita hankkeita jatketaan, ja uusia kehitetään edelleen. Tässä työssä on mukana useita kolmannen sektorin toimijoita, esimerkiksi paljon julkisuudessa ollut Me-säätiö.

Razmyar on tyytyväinen, että budjetissa varattiin riittävät resurssit strategian tärkeiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Hänen johtamallaan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla panostetaan nyt erityisesti lasten ja nuorten harrastustakuun toteuttamiseen ja helsinkiläisten liikunnallisuuden tukemiseen.

– Ihmisten hyvinvointi on muutakin kuin pelkkää fyysistä terveyttä. Kulttuurin ja vapaa-ajan palvelut liikuttavat myös ihmisen mieltä, toteaa Razmyar.

Razmyarin mukaan tavoitteena on rakentaa kaupunkia, joka houkuttaa liikkeelle ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Uusi keskustakirjasto Oodi rakentuu koko kaupungin olohuoneeksi, ja samalla budjetissa turvataan myös lähikirjastojen tulevaisuus.

– Kulttuuri, liikunta, lukeminen ja ihmisten tapaaminen tunnetusti vaikuttavat ihmisen hyvinvointiin positiivisesti. Toivon, että pystymme jatkossa tarjoamaan helsinkiläiselle yhä enemmän mielen ja kehon liikettä.

Keskustelua aiheesta

Juoksuportaat myös Vuosaaren huipulle? – ”Voisi tuoda lisää asiakkaita alueen ravintoloille ja kahviloille”

Kuva: Pekko Korvuo
Ville Jalovaara haluaa Vuosaarenhuipulle omat juoksuportaat.

Kaupunginvaltuutettu Ville Jalovaara (sd.) jätti Helsingin valtuuston kokouksessa 8.11. aloitteen, jossa pyydetään selvittämään mahdollisuutta rakentaa juoksuportaat Vuosaarenhuipulle.

Helsingin täyttömaille rakennetut juoksuportaat ovat olleet viime aikoina huomion kohteena. Viime elokuussa Helsingin Sanomat nimesi Malminkartanon täyttömäen porrasjuoksuparatiisiksi. Myös Paloheinän täyttömäen juoksuportaat ovat saaneet suuren suosion.

Javovaara kertoo saaneensa Vuosaaresta palautetta, jossa on toivottu vastaavia juoksuportaita myös Vuosaarenhuipulle. Juoksuportaista on käyty keskustelua myös Vuosaari-lehdessä ja vuosaarelaisten omassa Facebook-ryhmässä.

– Vuosaarenhuipun pohjoiskautta kulkee tällä hetkellä polku mäen korkeimmalle kohdalle asti. Samaan kohtaan voitaisiin harkita juoksuportaiden sijoittamista, ideoi Jalovaara.

Jalovaaran aloitteen allekirjoitti toistakymmentä valtuutettua viidestä eri puolueesta.

Aloite tullee valtuuston päätettäväksi loppukeväästä 2018.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Perussuomalaisten ex-vaalipäällikkö loikkasi demareihin – ja näin siinä kävi

Kuva: Ulla Winter

Vantaan perussuomalaisten entinen vaalipäällikkö ja valtuustoryhmän sihteeri Arto Dahlman siirtyi SDP:n riveihin vuonna 2014 pettyneenä entisen puolueensa ahdasmielisyyteen.

Hän kertoi tuolloin Helsingin Uutisille pohtineensa asiaa jo pitkään. Viimeinen niitti oli eduskuntaäänestys tasa-arvoisesta avioliittolaista, jota hän kannatti.

– Nyt oli hyvä aika siirtyä avarakatseisempien joukkoon. Perussuomalaisten kannattajat on hyvin vanhoillisia eikä siellä arvosteta rakkautta vaan periaatetta, hän perusteli blogikirjoituksessaan kolme vuotta sitten.

Aktiivisuus Helsingin sosialidemokraateissa ja sen Maunulan seudun puolueosastossa on tuottanut hedelmää. Dahlman valittiin syyskokouksessa tänään osaston puheenjohtajaksi. Hän jatkaa järjestöneuvos Mauri Helovirran työtä. Helovirta johti yhdistystä vuodesta 1991.

Nuorsosialidemokraatit 10-vuotisjuhlissa: ”Hyvä meininki vetää puoleensa innostuneita ihmisiä”

Terhi Nokelan mukaan hauskuus ja rohkeus kulkevat käsi kädessä.

– Hyvä tulee kun tekee sellaista, että itsekin viihtyy, linjaa Nuorsosialidemokraatit NUS ry:n puheenjohtaja Terhi Nokela ja jatkaa juhlapuhettaan esittämällä kuulijoille sarjan kysymyksiä.

Oletko kokenut NUSin toiminnan kautta voimaantumista ja toiveikkuutta? Oletko kokenut, että NUSin kautta voi vaikuttaa puolueen asioihin? Oletko saanut NUSin kautta uuden ystävän?

Liki kaikki kädet nousevat ilmaan.

Nuorsosialidemokraateissa uusista ajatuksista hiotaan yhdessä timantteja, joita puolue tarvitsee uudistuakseen.

Jotakin kymmenvuotisjuhliaan Ravintola Lumièressä viettänyt Nuorsosialidemokraatit tosiaan tekee oikein: osasto ui monella mittarilla puolueen suuria kehitystrendejä vastaan.

Jäsenmäärä on lisääntynyt viimeisen kolmen vuoden aikana kolmanneksella. Jäsenistön keski-ikä on 38 vuotta, eli yli 20 vuotta Helsingin piirin keski-ikää alhaisempi.

Ja ainakin jos juhlakansaa on uskominen, niin nuorsosialidemokraatit ovat poikkeuksellisen tyytyväisiä puolueosastonsa toimintaan.

Esimerkiksi Niilo Toivonen kertoo naurahtaen, kuinka hänellä on aina ollut paljon uusia ja erilaisia ideoita. Osa hyviä, osa höpsöjä.

– Nuorsosialidemokraateissa uusista ajatuksista hiotaan yhdessä timantteja, joita puolue tarvitsee uudistuakseen, pohtii Toivonen.

Mitä Nuorisodemokraateissa siis tehdään oikein?

Puheenjohtaja Terhi Nokelan mukaan kaiken ytimessä on tekemisen hauskuus. Hauskuus antaa tilaa uusille ideoille, voimia yhdessä tekemiseen ja rohkeutta olla ylpeästi sosialidemokraatti.

Nokela näkee juuri hauskuuden ja innostumisen puutteen yhtenä syynä sille, miksi monien kaupunginosiin keskittyneiden osastojen toiminta nuivettuu eikä jäsenkanta uusiudu.

Toiminnan elvyttäminen voisi lähteä esimerkiksi kaveriporukoista, joilla on suhde tiettyyn alueeseen ja symppaus demareihin.

– Kun tällaisen porukan saa innostumaan jostakin pienestä mutta näkyvästä kivan tekemisestä, syntyy voimistuva positiivinen kierre. Hyvä meininki vetää puoleensa innostuneita ihmisiä, jotka alkavat itsekin tehdä kivoja asioita. Tämän ansiosta meidänkin osastomme kasvaa ja voi hyvin.

Yhdistyksen perustajajäsen ja alkuvuosien puheenjohtaja Ismo Kainulainen kertoi omassa puheenvuorossaan yhdistyksen perustamisesta.

 

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi puhui juhlapuheessaan rohkeudesta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Halloweenina juostaan – maratoonari Haataisella mukana kirittäjät

Kuva: Jari Soini

SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen juoksee ensi lauantaina Helsinki Halloween Run -tapahtumassa.

Maratoonari-Haataisella on tapahtumassa oma joukkue ”Tuulan kirittäjät”. Mukana ovat muun muassa kansanedustaja Pilvi Torsti, puoluesihteeri Antton Rönnholm ja Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Kello 13 starttaavassa juoksussa Tuula Haatainen juoksee 10 kilometriä. Kirittäjät tunnistaa punaisista joukkueliiveistä.

Helsinki Halloween Run soveltuu kaikille hupi- ja kilpamielellä osallistuville juoksijoille. Pukeutuminen Halloweenin hengessä on suotavaa mutta ei pakollista.

Keskustelua aiheesta

Kahvihetki Eveliina Heinäluoman kanssa: Strategia on toiveiden tynnyri, konkretia kumpuaa budjetista

Kuva: Pekko Korvuo
Eveliina Heinäluoma kertoo budjettineuvottelujen olevan käsillä.

Kävelen aurinkoisena syysaamuna pitkin kolmatta linjaa unihiekkoja silmistäni karistellen. Vilkaisen sisään pienen hipsterikahvilan ikkunasta ja huomaan aamukahviaan särpivän valtuustoryhmän puheenjohtajan, Eveliina Heinäluoman (sd.).

Vaikka olen töitteni puolesta kuulo- ja näköetäisyydellä helsinkiläisestä sosialidemokraattisesta politiikasta, en silti saa äkkiseltään päähäni, mitä valtuustoryhmälle tällä hetkellä kuuluu. Mennään siis sisään ja kysytään.

– Meillähän oli syksyn alussa tuo strategiaprosessi, joka oli tällä kertaa aika yleistasoinen. Strategia on sellainen ”toiveiden tynnyri”, jossa on paljon yleistasoisia korulauseita, kertoo Heinäluoma.

Se, mitä politiikkaa kaupungissa todella tehdään, päätetään myöhemmin. Suurimmat päätökset tehdään aina seuraavan vuoden budjettia rakentaessa.

– Nyt olemme siinä vaiheessa. Ensi viikolla aloitamme budjettineuvottelut pormestarin budjettiesityksen pohjalta.

Toiveemme on, että kun menee hyvin, niin silloin veronkevennysten sijaan satsattaisiin palveluihin.

Pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) reilu viikko sitten julkaisemasta budjettiesityksestä suurimman huomion sai ehdotus kunnallisveron laskemisesta 18,5 prosentista 18 prosenttiin. Kuinka sosialidemokraattinen valtuustoryhmä pormestarin veronalennusehdotukseen suhtautuu?

– Lähtökohtaisesti kriittisesti. Viime kaudella tehtiin suuria leikkauksia muun muassa kasvatuksen ja koulutuksen puolella. Nyt Helsingillä menee finanssikonttoreiden sijoittumisen ja pelifirmojen menestyksen johdosta hyvin. Meidän toiveemme on, että kun menee hyvin, niin silloin veronkevennysten sijaan satsattaisiin palveluihin.

Yksi valtuustoryhmän tavoitteista on positiivisen diskriminaation tuen lisääminen. Positiivisen diskriminaation tuki tarkoittaa lisärahaa kouluille sellaisilla alueilla, joilla on korkea työttömyys tai iso maahanmuuttajaväestöosuus.

– Tuen ajatus on, että koulut saavat itse päättää, mitä lisärahalla tekevät. Se on mielestäni ihan olennaista, sillä koulun rehtori tietää parhaiten, mihin hänen koulussaan lisäresursseja tarvitaan, toteaa Heinäluoma.

Heinäluoman mukaan SDP:n valtuustoryhmän painopisteet budjettineuvotteluissa rakentuvat koulutuksen, sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä eriarvoisuuden ehkäisyn ympärille.

– Näiden jälkeen voidaan keskustella siitä, mitä veroalennusten kautta jaetaan.

Keskustelua aiheesta