Politiikka

Nasima Razmyar Kirkko ja kaupungissa: ”Tarvitaan 10-vuotissuunnitelma siitä, mitä muslimit tarvitsevat Suomessa kokeakseen itsensä tasaveroisiksi kansalaisiksi”

Jari Soini
Jari Soini
Jari Soini

”Meillä on kyllä moskeijoita, mutta ei varta vasten moskeijaksi rakennettua tilaa. Tarvitsisimme tilan, joka on kaunis sisältäpäin ja jossa voisi olla monenlaista toimintaa. Muslimivähemmistö kasvaa väistämättä Helsingissä ja olisi syytä nähdä tämä tarve, Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar sanoo Kirkko ja kaupunki -lehden haastattelussa.

Kohuttu suurmoskeijahanke kaatui ainakin toistaiseksi. Razmyarin mukaan sen ongelma oli, että siltä puuttui muslimiyhteisön laaja omistajuus

”Kyse ei ole vain moskeijasta, vaikka sellainen tarvitaan. Olisi myös hienoa, jos tila voisi olla shiiojen ja sunnien yhteinen, tosin kristityilläkin on eri kirkkokunnilla omat tilansa. Tarvittaisiin kuitenkin myös muuta eli kymmenvuotissuunnitelma siitä, mitä muslimit tarvitsevat Suomessa kokeakseen itsensä tasaveroisiksi kansalaisiksi.”

Minusta nyt pitäisi ennen kaikkea kysyä nuorilta, mitä asioita he kaipaavat.

Razmyar korostaa esimerkiksi kouluissa annettavan oman uskonnon opetuksen korkean laadun tärkeyttä, samoin sitä, että yliopistossa voisi opiskella myös islamilaista teologiaa. Razmyarin isä, Afganistanin korkea virkamies ja diplomaatti, on kokenut, että jo nimi Mohammed voi olla työnhaussa este.

”Minusta nyt pitäisi ennen kaikkea kysyä nuorilta, mitä asioita he kaipaavat. Tapasin musliminuoria Stoan taidenäyttelyn avajaisissa. He kuvasivat minulle itseään helsinkiläisinä muslimeina, ei siis muslimeina Helsingissä. Minusta tämä oli hienoa.”

Razmyar sanoo myös, että mulismiyhteisön sisällä on keskusteltava siitä, millaista on elää muslimina Suomessa ja Euroopassa.

”Ymmärrän, että ensimmäisen polven maahanmuuttajilla on omia ajatuksiaan, mutta pitäisi löytää tapoja, joilla heidän ja nuoremman polven kaksi maailmaa löytäisivät toisensa.”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat