Internationellt

Nästan 24 miljoner kan förlora sin skolgång i pandemins spår

Foto: Umer Asif/IPS
FN varnar för att ytterligare nästan 24 miljoner elever och studenter kan förlora sin utbildning nästa år på grund av coronakrisens ekonomiska konsekvenser.

Coronakrisens ekonomiska effekter kan leda till att 23,8 miljoner barn och ungdomar hoppar av skolan eller inte kan återuppta sina studier under nästa år. Den varningen kommer från FN i en ny rapport.

IPS

Arbetarbladet

 

Enligt rapporten har de stängningar av skolor som genomförts för att hejda spridningen av coronaviruset slagit hårdast mot elever och studenter i världens minst utvecklade länder. Under årets andra kvartal stod mer än 85 procent av eleverna och studenterna i dessa länder utan skolgång, enligt rapporten.

 

FN:s generalsekreterare António Guterres sade i samband med lanseringen av rapporten att pandemin förorsakat de kraftigaste störningarna inom utbildningen i världen hittills. Detta då över 1,6 miljarder barn och ungdomar i fler än 190 länder blivit påverkade.

 

Rapportförfattarna varnar för att närmare 23,8 miljoner barn och ungdomar från förskolenivå och upp till högskolenivå kan tvingas lämna sina utbildningar på grund av krisens ekonomiska konsekvenser.

 

Pandemin förvärrar enligt FN den redan svåra situationen för elever som bor på landsbygden eller i fattiga områden, samt för flickor, flyktingar och barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Enligt rapporten bor nästan hälften av de 258 miljoner barn i världen som redan innan pandemin inte gick i skolan i södra Afrika.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE