Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Näytölle putkahtaa ilmoitus: “Mahdollinen COVID-19-altistus” – toimi näin seuraavaksi

Lehtikuva

Kännykän näytölle putkahtaa ilmoitus: “Mahdollinen COVID-19-altistus”.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kun avaat Koronavilkun, se kertoo mahdollisesta altistumisesta, ja tuttu sininen merkki on muuttunut punaiseksi. Mitä nyt siis pitää tehdä?

Tutustu ensin Koronavilkun antamiin toimintaohjeisiin, neuvoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho. Ohjeissa neuvotaan muun muassa välttämään kontakteja mahdollisuuksien mukaan sekä muistutetaan käsihygieniasta ja maskin käytöstä.

Sovellus antaa myös ohjeet, kuinka tehdä oirearvio Omaolo-palvelussa tai ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Pelkkä altistumisilmoitus ei siis johda viralliseen karanteeniin, jos jäljittäjä ei erikseen ota yhteyttä. Seuraavien kahden viikon ajan pitäisi kuitenkin pitää ihmiskontaktit minimissä ja selvittää esimerkiksi etätyön mahdollisuus, sekä tarkkailla omaa vointia.

THL on vastikään lyhentänyt karanteeniohjeistusta kymmeneen päivään, joten myös Koronavilkun varoaika lyhenee lähiaikoina samanpituiseksi. Ilmoitus altistumisesta näkyy sovelluksessa yhtä kauan kuin varoaika on voimassa.

Vilkku ei kerro aikaa tai paikkaa

Lisää aiheesta

Koronavilkku ei tietosuojan vuoksi kerro altistuksen aikaa ja paikkaa.

Altistuminen on voinut tapahtua siis milloin vain viimeisten kahden viikon aikana. Tämäkin ajanjakso lyhenee pian THL:n ohjeistuksen mukaisesti kymmeneen päivään.

– Altistumisen peukalosääntö on yli 15 minuuttia alle kahden metrin etäisyydellä. Jos on kauempana, mutta vähän pidempikestoinen kohtaaminen tai läheisempi kohtaaminen lyhyemmän aikaa, siitäkin voi tulla ilmoitus, Yrttiaho kertoo.

Jos sovellus havaitsee uusia altistumisia varoajan aikana, jokaisesta tulee uusi ilmoitus.

Koronatestiin on mentävä, jos oireita ilmenee. Oireettomana testiin ei pelkän altistusilmoituksen perusteella välttämättä pääse.
Puhelimen asetusten altistuslokista löytyy muun muassa tieto Koronavilkun avainosumien määrästä. Se ei tarkoita altistumista, vaan kyse voi olla esimerkiksi siitä, että kadulla on kymmenen metrin päässä ollut hetken aikaa ihminen, joka on saanut koronatartunnan.

Altistumisesta ilmoitukseen

Entä jos itse saa tartunnan?

Positiivisen testituloksen jälkeen sairastuneeseen ottaa yhteyttä jäljittäjä, joka antaa myös Koronavilkkuun syötettävän koodin. Kun sairastunut syöttää koodin sovellukseen, altistuneiden puhelimet hälyttävät seuraavana päivänä sitä mukaa kun puhelimet tekevät päivittäiset altistustarkistukset.

– Oppikirjamainen tapaus olisi se, että jos henkilö epäilee koronaa, päivän sisällä pitäisi päästä testiin ja siitä seuraavan päivän sisällä saada tulos ja koodi Koronavilkkuun. Ihannetilanteessa menee siis 2–3 päivää siitä, kun oireet ovat alkaneet, että mahdollisesti altistuneet saavat tiedon, Aleksi Yrttiaho sanoo.

Koska sairastunut voi tartuttaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkua, on altistuksesta käytännössä kulunut ilmoituksen tullessa vähintään 3–5 päivää.

Tartunnan saaneella Koronavilkku menee lukkoon ja lopettaa altistusten etsimisen. Halutessaan sovelluksen voi saada uudelleen käyttöön, jos sen poistaa ja asentaa uudestaan. THL ei ole laatinut suositusta siitä, pitäisikö jo sairastaneen pitää Koronavilkku edelleen käytössä.

– Tämän hetken tiedon valossa sille ei välttämättä ole tarvetta, Yrttiaho sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE