Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Neuvottelupöytään paluun ajankohta yhä auki – Teollisuusliitto arvioi työtaistelujen mahdollisia jatkotoimia perjantaina

Lehtikuva / Seppo Samuli
Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle (vasemmalla), valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja varapuheenjohtaja Turja Lehtonen neuvotteluissa valtakunnansovittelijan toimistolla viime perjantaina.

Vientiteollisuuden lakon osapuolet eivät osaa vielä sanoa, milloin he palaavat neuvottelupöytään.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Maanantaina alkaneet kolmipäiväiset lakot koskevat Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:n alaisia työntekijöitä. Mukana lakoissa on yhteensä jopa noin 100 000 työntekijää.

Lakot vaikuttavat eniten Teknologiateollisuuden alaisiin sopimusaloihin, joilta on lakossa kaikkiaan noin 60 000 henkilöä kahdellasadalla toimipaikalla. Neuvottelujen jatkosta ei ole järjestön työmarkkinajohtaja Minna Helteen mukaan sovittu, eikä hän usko tilanteen ratkeavan lähipäivinä.

– Kaikkien osapuolten tulisi keskittyä ratkaisun hakemiseen. Totta kai toivomme, että neuvottelupöytään pystytään palaamaan mahdollisimman pian, Helle sanoo.

Teollisuusliitto arvioi jatkotoimia perjantaina

Teollisuusliitto on käynyt sovitteluja Teknologiateollisuuden, Kemianteollisuuden ja Metsäteollisuuden kanssa.

Viimeiset sovittelut päättyivät tuloksettomina viime torstaina. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallon mukaan osapuolet eivät ole pitäneet yhteyttä viikonlopun aikana. Hänen mukaansa sovittelun etenemien on valtakunnansovittelijan käsissä.

– Luulen, että alkuviikon aikana sovittelija on varmaan yhteydessä osapuoliin.

Aallon mukaan Teknologiateollisuuden kanssa riidan kohteena on palkankorotusten taso. Muilla sopimusaloilla on hänen mukaansa auki merkittävästi enemmän asioita.

Teollisuusliitto arvioi työtaistelujen mahdollisia jatkotoimia hallituksen kokouksessa perjantaina.

– Kun näyttää siltä, että kolmen päivän lakko ei riittävää painetta neuvottelupöytään tuonut, arvioimme että mitä sitten, Aalto sanoo.

”Ei puusta pidemmälle, kiky hiertää”

Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälän mukaan alan neuvotteluissa on alusta alkaen tuottanut vaikeuksia kysymys kiky-tunneista, joista työntekijäpuoli haluaisi luopua. Työnantajapuoli ei puolestaan pidä niitä määräaikaisina, sillä ne on kirjattu sisään alan työehtosopimukseen.

– Ei ole päästy puusta pidemmälle, kun tämä yksi asia hiertää. Kemianteollisuus ei ole ollut neuvotteluissa valmis lyhentämään työaikaa, eikä heikentämään sen jäsenyritysten kilpailukykyä.

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén odottaa, että neuvottelupöytään päästään palaamaan vasta työtaisteluiden jälkeen. Ajankohtaa ei ole sovittu, mutta hän toivoo, että kumpikaan osapuoli ei päädy jatkamaan työtaisteluita.

– Kyllähän tässä pitäisi päästä neuvottelupöytään ja sopia tämä asia. Tässä tulee vahinkoa sekä työnantajille että työntekijöille.

STT–Ilkka Hemmilä

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
29.7.2020
Tässäkö on uusi hoitajamitoitus? – kokoomus ajautui Kainuun korpeen EU-politiikkansa kanssa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE