Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Niinistö Ylellä: “Itärajan sulkeminen on juridisesti hyvin mutkikas juttu”

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Presidentti Sauli Niinistön mukaan itärajan sulkemisesta on tehtävä se johtopäätös, että ilmeisesti kyseessä on juridisesti hyvin mutkikas asia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Niinistö sanoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että oikeudelliset kysymykset eivät aina anna selvää mustavalkoista vastausta. Hänen mukaansa eri juristitkin saattavat harkita asioita eri tavalla.

-  Silloin päätöksentekijä joutuu asetelmaan, jossa hän joutuu miettimään tätä välimaastoa.

Tällä viikolla hallitus laittoi lopulta koko itärajan kiinni, kun oikeuskansleri Tuomas Pöysti antoi suunnitelmille vihreää valoa. Vielä viime viikolla apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen ei hyväksynyt itärajan sulkemista kokonaan.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) ehti jo vaatia viime viikonloppuna blogissaan, että poliittinen päätös itärajan sulkemisesta tulisi tehdä, vaikka laillisuusvalvoja ei olisi päätöksen takana.

VIIMEINEN Suomen itärajalla auki ollut raja-asema Raja-Jooseppi Lapissa meni kiinni keskiviikkona iltapäivällä. Itärajan sulku alkoi virallisesti torstaina. Itärajan raja-asemat on toistaiseksi suljettu kahden viikon ajaksi eli joulukuun 13. päivään saakka.

Raja-Joosepin raja-aseman sulkemisesta lähtenyt viesti Venäjälle oli Niinistön mukaan lyhykäisyydessään se, että Suomi ei hyväksy välineellistettyä maahanmuuttoa.

Niinistö kertoi, että hänkin on hakenut Venäjän toiminnalle niin sanotusti suomilähtöisiä syitä. Tällainen tekijä voisi olla esimerkiksi Suomen vahva tuki Ukrainalle.

Samalla Niinistö sanoi, että tilanteessa näkyy väistämättä myös laajempi kuvio.

-  Hämmennystä siellä, hämmennystä täällä. Sillä tavalla pyritään meihin vaikuttamaan.

-  Kyllähän se tietysti hyvin ilkeä keino onkin käyttää ihmisiä tuollaisiin tarkoituksiin.

Niinistön mukaan täytyy nähdä, että nyt ehkä ensimmäisen kerran nimenomaan Venäjä jää selvästi vastaamaan tilanteesta. Hänen mukaansa tähän asti ihmisten saapuminen Puolaan ja Baltiaan on paljolti ohjautunut Valko-Venäjän kautta.

-  Kyllä tämä varmaan havahduttaa muutkin eurooppalaiset näkemään, että näin Venäjä nyt toimii.

Uutista päivitetty klo 13.11

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE