Nokian Renkaiden ex-pomo vilppiväitteistä: Teollisuusvakoilu rengaskohun taustalla

Kuva: Anna-Liisa Blomberg
nokianrenkaatblomberg
Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja kieltää, että yhtiön pörssikurssia olisi vedätetty lehtitestein.

Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja Kim Gran kieltää lähettämässään sähköpostissa jyrkästi, että yhtiön pörssikurssia olisi vedätetty lehtitestein tai millään muillakaan keinoin vuosina 2000–2015. Hän myös kieltää, että olisi koskaan käyttänyt väärin sisäpiiritietoa.

Granin käsityksen mukaan julkisuudessa esitetyt väitteet rengasvilpistä ja osakekurssin vedätyksestä ovat lähtöisin teollisuusvakoilusta syytettyinä olevilta henkilöiltä tai heidän lähipiiristään. Vaihtoehtoisesti Gran arvelee, että väittäjä ei ymmärrä mitään pörssiarvoon vaikuttavista tekijöistä.

1466 konkurssia vireille alkuvuonna — koskivat aiempaa suurempaa henkilömäärää

Konkurssien määrä väheni tammi-heinäkuussa 6,8 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Alkuvuonna pantiin vireille yhteensä 1 466 konkurssia, mikä on 107 konkurssia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Konkurssit koskettivat kuitenkin aikaisempaa isompaa määrää yritysten henkilökuntaa. Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 8 033, mikä on 1 418 ihmistä ja yli 21 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Konkurssien määrä väheni esimerkiksi teollisuuden, kaivostoiminnan, rakentamisen ja kaupan alalla.

Lukumääräisesti eniten konkurssit vähenivät muiden palveluiden toimialalla. Ala käsittää muun muassa informaatio- ja viestintäpalvelut sekä taide-, viihde- ja virkistystoiminnan.

Konkurssien määrä kasvoi maa-, metsä- ja kalatalouden alalla.

AVAINSANAT

Komissio määrää Applelle 13 miljardin euron jättimätkyt – Irlanti ei halua rahaa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Apple profit hits new high on rocketing iPhone sales

EU-komissio on määrännyt teknologiajätti Applen maksamaan ennätysmäiset 13 miljardin euron lisäverot Irlantiin. Komissio linjaa, että Applen saama verokohtelu on ollut Irlannissa niin lievää, että se on ollut laitonta yritystukea.

Kevyellä yritysverotuksella ulkomaisia sijoituksia houkutteleva Irlanti ei ilahtunut ratkaisusta ja tarjotusta lisätulosta. Maa ilmoitti aikovansa valittaa päätöksestä.
Komission mukaan Apple maksoi EU-maissa saamistaan voitoista 0,005 prosenttia veroja vuonna 2014.

STT-AFP

AVAINSANAT

Ranska aikoo esittää EU:n ja USA:n vapaakauppaneuvottelujen pysäyttämistä

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
verkkoon-satama1

Ranska aikoo esittää, että EU keskeyttää vapaakauppaneuvottelut Yhdysvaltain kanssa, kertoo kaupasta vastaava apulaisministeri.

– Ranskassa näille neuvotteluille ei enää löydy poliittista tukea, sanoi Matthias Fekl radioasema RMC:lle tiistaina.

Saksan talousministeri Sigmar Gabriel sanoi viikonloppuna, että neuvottelut ovat epäonnistuneet, vaikka kukaan ei myönnä asiaa ääneen.

TTIP-sopimus oli tarkoitus saada solmittua ennen presidentti Barack Obaman kauden päättymistä vuoden lopulla. Nyt asia näyttää epätodennäköiseltä.

Fekl sanoi, että Ranska ehdottaa keskustelujen pysäyttämistä, kun kauppaministerit tapaavat Bratislavassa syyskuussa.

Pankki varoittaa: Populismi uhkaa talouskasvua

Kuva: Getty Images

Populismi nousu on uhka talouskasvulle pitkällä aikavälillä, ruotsalainen suuri liikenpankki Swedbank varoittaa suhdannekatsauksessaan.

Asiasta uutisoi muun muassa Sydsvenskan.

Swedbankin pääekonomisti Anna Breman sanoo lehdelle populismin tarjoavan yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin. Tämän vuoksi vakiintuneilla puolueilla on vaikea toteuttaa uudistuksia, joita tarvittaisiin.

Populismia ovat aiheuttaneet viime vuosien taloudelliset kriisit. Breman viittaa populismilla myös Brexitiin ja Donald Trumpiin.

Pankin mukaan länsimaissa vaaditaan rakenteellisia uudistuksia, jotta kasvu vahvistuisi, mutta poliittinen tilanne on heikko. Keskuspankki on kohta käyttänyt keinonsa talouden piristämiseksi, pankki katsoo.

Maailmantalouden kasvuvauhdiksi pankki ennustaa kolmea prosenttia.

Keskituloinen, ostovoimasi on parantumassa 200 eurolla vuodessa

Kuva: Lehtikuva

Kilpailukykysopimuksen kattavuuden kohentumisesta luvattujen veronkevennysten ansiosta keskituloisten ostovoima on ensi vuonna kohentumassa 200 eurolla, arvioi Veronmaksajain Keskusliitto.

Liiton mukaan noin 3 300 euroa kuussa ansaitsevan keskituloisen veroprosentti laskee 0,6 prosenttiyksikköä kevennysten ansiosta.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on todennut, että kilpailukykysopimuksessa on mukana 91 prosenttia palkansaajista. Maan hallitus on aiemmin luvannut 515 miljoonan lisäveronkevennykset, jos kattavuus ylittää 90 prosenttia.

Keskustelua aiheesta