Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Mielipiteet

Nolla opintopistettä – mitä seuraavaksi?

Jos en nyt istuisi kirjoittamassa tätä tekstiäni, olisin pohtimassa vastauksia talousoikeuden tenttiin – ensimmäiseen yliopistokokeeseeni ikinä. Olen aloittanut opiskelut töiden ohella ja samalla toista välivuottani hyödyntäen avoimessa yliopistossa. Olen yllättynyt siitä, kuinka erilaista yliopistossa opiskelu on esimerkiksi lukiossa opiskeluun verratuna.

Emma Kivikangas

En tietenkään odottanut, että kaikki apu ja vastaukset askarruttaviin kysymyksiin tuotaisiin tarjottimella meille, jotka yrittävät omin avuin tarttua kiinni korkeakouluelämään, mutta odotin kuitekin, että perusasiat tehtäisiin jokaiselle selväksi. Kompastuin lähtöviivalla ensimmäiseen kiveeni – en ollut ilmoittautunut tenttiin, koska en tiennyt, että niin pitää tehdä.

Nykyisessä Antti Rinteen hallituksen hallitusohjelmassa panostetaan opiskeluun, osallistamiseen sekä osaamiseen reippaasti. Mielestäni mahdollisimman todenmukaisen tilannekuvan luomiseksi tarvitaan näkemyksiä heiltäkin, jotka eivät ole kulkeneet ihannoidussa vanavedessä pääsykokeiden kautta korkeakouluopiskelijoiksi.

Samalla kun halutaan nostaa Suomen osaamis -ja koulutustasoa, vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa sekä kaventaa oppimiseroja, tulisi riittävä tieto ja apu tarjota myös heille, jotka eivät ole päässeet pääsykokeiden avulla kouluun. Heille, jotka haluavat syventää omaa osaamistaan työelämän ohessa tai vain opiskella lisää. Kaipaan lisää ohjausta heille, jotka etenevät vähän mutkan kautta. Ehkä isoin kysymys, johon kaipasin ummikkona vastausta ja kaipaan välillä edelleen, on se, että miten pääsen alkuun?

Opiskelijainfoja kyllä järjestetään, mutta mielestäni kaikki tarpeellinen tieto tulisi saattaa jokaisen uuden opiskelijan korviin muitakin väyliä pitkin. Perusasioiden tiedostaminen ja tietäminen luo turvallisuuden tunnetta erityisesti opintojen alkaessa – on edes jokin suunta jota kohti räpiköidä. Yksi idea on esimerkiksi opiskelijakirje, joka lähetetään jokaiselle, jonka opintosuorituksissa lukee 0 opintopistettä. 0 opintopistettä, kuten minulla ja monella muulla alkuunpääsijällä.

 

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu Kauhavalta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE