Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

23.10.2018 10:06 ・ Päivitetty: 23.10.2018 10:06

Nuorisovaltuuston edustaja kaupunginvaltuuston kokouksiin

Nuorisovaltuustotoimintaa on ollut Suomessa nykyisellä laajuudella jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Nuorisovaltuuston toiminta on lakisääteistä. Sille on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä kunnan asukkaiden hyvinvointiin, terveyteen, opiskeluun, elinympäristöön, asumiseen tai liikkumiseen sekä muissakin asioissa.

Joanna Uusitalo-Silver

Opettaja, Seinäjoki

Kevään 2017 kuntavaaleissa Suomen nuorisovaltuustojen Liiton kuntavaalitavoitteina oli muun muassa, että nuorten osallistumisen erityispiirteet tunnustetaan kunnissa ja heille tarjotaan monipuolisia mahdollisuuksia vaikuttaa kunnan asioihin. Nuorisovaltuustoille tarjotaan aitoja mahdollisuuksia vaikuttaa, kuten edustuspaikat kaupunginvaltuuston ja nuorten kannalta oleellisiin lautakuntiin. Meillä Seinäjoella on jo pitkät perinteet lautakuntatyöskentelystä, joissa nuorisovaltuustolla on edustajat.

Uuden nuorisolain tarkoituksena on vahvistaa nuorten edellytyksiä osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnassa sekä edistää nuorten yhdenvertaisuutta. Seinäjoen kaupunkistrategiassa 2018-2025 puolestaan todetaan, että asukkaiden mielipiteillä on merkitystä.

Nuorisovaltuuston edustajat ovat pääsääntöisesti alle 18 vuotiaita aktiivisia nuoria, jotka eivät voi itse asettua ehdolle kuntavaaleissa ikänsä perusteella. Tämän vuoksi kunnissa on huolehdittava siitä, että nuorten ääni saadaan aidosti kuuluviin.

Minulla oli kunnia tehdä huhtikuussa 2018 puolueemme SDP:n ja vasemmistoliiton aloite, jossa esitimme, että nuorisovaltuusto saa edustajan ja varaedustajan valtuuston kokouksiin sekä nuorisovaltuustolle annetaan kollektiivina aloiteoikeus.

Aloite sai hienon vastaanoton yli puoluerajojen. Eilen 22.10.2018 myönsimme yksimielisesti kannustavan keskustelun jälkeen Seinäjoen kaupunginvaltuustossa kaupungin hallintosäännön 12 luvun 98 pykälääm perustuen nuorisovaltuuston puheenjohtajalle ja hänen estyneenä ollessa varapuheenjohtajalle läsnäolo- ja puheoikeuden valtuuston kokouksissa. Tämä oli uskomattoman hieno yhteistyön näyttö.

Voiko kuntapolitiikassa aidosti vaikuttaa? Voi! Omalta osaltani haluan esittää kiitokset yhteistyöstä yli puoluerajojen ja siitä, että meillä innostetaan nuoria, tulevia päättäjiä. Emme ole kaupunkina ensimmäisten joukossa, jotka antavat nuorisovaltuuston edustajalle mahdollisuuden osallistua kaupunginvaltuuston kokouksiin, mutta olemme jälleen näyttämässä suuntaa muillekin kaupungeille. Kannustan muitakin kaupunkeja ottamaan mallia minun kaupungistani.

 

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu Seinäjoelta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU