Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Nuorten hoivaajien oikeus olla lapsi ei aina toteudu” – sd-kansanedustaja vaatii asialle huomiota lapsistrategiassa

Jukka-Pekka Flander

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) on huolestunut niin kutsuttujen nuorten hoivaajien tilanteesta. Heillä tarkoitetaan alle 18-vuotiaita, jotka olosuhteiden pakosta joutuvat kantamaan vastuuta esimerkiksi perheenjäsenestä tai muusta läheisestä tämän sairauden tai mielenterveys- tai päihdeongelmien takia.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Mäkisalo-Ropposen mukaan heitä arvioidaan olevan Suomessa vähintäänkin 20 000.

Kansanedustaja teki asiasta kirjallisen kysymyksen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.).

– Ministerille kiitos ongelman tunnistamisesta. Sosiaalihuoltolaissa velvoitetaan huomioimaan lapsi vanhemman sairastuessa. Käytäntö kuitenkin valitettavasti on osoittanut, että lain nykyisessä muodossa sen tavoitteiden toteutuminen on heikoissa kantimissa, Mäkisalo-Ropponen toteaa tiedotteessaan.

Tämän osoittavat hänen mukaansa monen sotetoimijan esiin nostamat lasten ja nuorten sekä perheiden kokemukset siitä, ettei tuki koko perheelle vanhemman sairastuessa ole riittävää. Ongelmana on myös se, että koko ilmiö on Suomessa vasta hiljattain tiedostettu ja tunnustettu.

– Toimintamallit puuttuvat ja edelleen lasten ongelmiin puututaan pitkälti vanhemman tai huoltajan näkemyksen mukaan. Tämä asettaa heidät portinvartijan asemaan, mikä voi olla erityisen ongelmallista silloin kun vanhempi itsekin käy kriisityötään läpi. Tällaisissa tilanteissa lasten kuuleminen ja heidän tarpeidensa huomioiminen voi jäädä liian vähäiseksi.

”Lapset ja nuoret tulisi nähdä aktiivisina toimijoina.”

Mäkisalo-Ropponen korostaa, että kaikkien lasten kanssa toimivien ammattilaisten kykyä kohdata lapset ja nuoret sekä tunnistaa heidän avun- ja tuen tarpeensa vanhempien sairastuessa tulisi edelleen vahvistaa.

– Yksi ratkaisu tähän on ministerin vastauksessakin esille tuoma Lapset puheeksi -työkalu. Lapset ja nuoret tulisi nähdä aktiivisina toimijoina, joiden oma näkemys perheen tilanteesta tulee ottaa huomioon palveluita suunniteltaessa. Ikätasoisesti tulisikin olla käytössä erilaisia työkaluja lasten oman arjen kokemuksen huomioimiseksi.

Hallitus on päättänyt lapsioikeusperustaisen kokonaisvaltaisen lapsistrategian laadinnasta, jossa luodaan hallituskaudet ja hallinnonalat ylittävä visio lapsi- ja perhemyönteisestä politiikasta. Mäkisalo-Ropposen mielestä nuorten hoivaajien tilannetta tulee tarkastella strategian laatimisen yhteydessä, sillä kysymys on erityisen haavoittuvaisessa asemassa olevien lasten oikeuksista.

– Nuorten hoivaajien oikeus olla lapsi – ilman liian suurta vastuunkantamista omista vanhemmistaan – ei aina toteudu. Nuorille ja heidän perheilleen tulee olla saatavilla matalan kynnyksen palveluita, joille tuetaan sekä perheitä että myös näiden nuorten kasvua.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
27.2.2020
Sanna Marin sanoo Demokraatin pääministerihaastattelussa, että hallitus ei tee politiikkaa uutisotsikoiden mukaan – ”Hallituskausi on nelivuotinen ja tässä ajassa pitää valmista tulla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE