Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Nykyisessä hallitusohjelmassa tästä linjasta on irtauduttu” – STTK: tämä on tärkeintä pohjoismaisessa mallissa

Arja Jokiaho

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n mielestä työministeri Arto Satosen (kok.) järjestämä seminaari ei antanut uusia eväitä Suomen työmarkkinamalliin.

Demokraatti

Demokraatti

Työmarkkinaosapuolet saivat tänään kuulla seminaarissa esityksiä muun muassa Ruotsin työmarkkinamallista ja palkanmuodostuksesta. Tilaisuudessa keskusteltiin myös siitä, onko Suomella opittavaa Ruotsista.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola muistuttaa, että eri maiden työmarkkinamalleja on haasteellista vertailla, mutta pohjoismaisille malleille yhteistä on ollut työmarkkinaosapuolten yhteistyö sekä rooli työpaikkojen ja toimeentulon turvaajina.

– Työmarkkinaosapuolet ja valtiovalta pyrkivät näissä malleissa rakentamaan välilleen kestävää luottamusta. Sillä pyritään vakaaseen ja pitkäjänteiseen kehitykseen työmarkkinoilla. Nykyisessä hallitusohjelmassa tästä linjasta on irtauduttu, Palola toteaa tiedotteessa.

Tämä johtuu hänen mukaansa siitä, että hallitus on ohjelmassaan määritellyt sekä tavoitteet että keinot työ- ja sosiaaliturvaan liittyvän lainsäädännön tiukentamiseksi eikä anna neuvotteluille aitoa mahdollisuutta.

– Suunta on kohti poliittisten suhdanteiden mukaan muuttuvia työehtoja ja hyvin riitaisia neuvottelukierroksia.

SUOMALAINEN työmarkkinamalli on ollut murroksessa jo pitkään, Palola muistuttaa, eikä mitään yhteisesti sovittua mallia useammankaan neuvottelukierroksen jäljiltä ole olemassa. Myöskään seminaari ei tuonut tilanteeseen mitään uutta.

STTK:n kanta on, että työmarkkinamallista ei pidä säätää lailla, vaan pohjoismaiseen tapaan työmarkkinaosapuolten on ensi vaiheessa pyrittävä löytämään yhteinen näkemys järjestelmän perusrakenteesta.

– Yhteistä mallia voidaan tarvittaessa tukea lainsäädännöllä ja instituutioilla. Työmarkkinamallissa on jatkossakin säilyttävä edellytykset toimialakohtaisten ratkaisujen ja palkkatasa-arvon edistämiseen.

Työehtosopimusneuvottelujen tukemiseksi tarvittaisiin Palolan mielestä yhteistyöelin, jonka tehtävä olisi muodostaa yhteinen näkemys talouden tilannekuvasta neuvottelujen pohjaksi.

TÄLLAISTA yhteistyöelintä on esitetty perustettavaksi valtakunnansovittelijan toimistoon. Tätä STTK ei kannata.

– Yhteistyö talouden tilannekuvaan liittyen on syytä käynnistää viipymättä ilman kytkentää olemassa oleviin instituutioihin. Kun työmarkkinamalli jäsentyy, eri tahojen roolia sen tukemisessa voidaan arvioida kattavammin, Palola perustelee.

Työmarkkinamallin ytimessä on työtaisteluoikeutta koskeva sääntely.

– Hallitusohjelman työtaisteluoikeutta koskevia rajoituksia ei pidä tässä vaiheessa työmarkkinamallin murrosta säätää, vaan osapuolia on kannustettava parempaan yhteistyöhön, STTK:n puheenjohtaja toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE