Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Teatteri ja Tanssi

Nykysirkusarvio: Runollinen ja kaunis maailmankaikkeuden kuvaus

Ilona Jäntti on paitsi ilmatilan, myös maailmankaikeuden valtiatar nykysirkusryhmänsä uutuusesityksessä.

Ilma-akrobaatti Ilona Jäntti ja arkkitehti Tuula Jeker ovat jo monta kertaa aikaisemmin saaneet katsojan huokailemaan ihastuksesta Ilmatila-ryhmän esityksissä. Nyt he tekevät sen taas koko perheelle suunnatussa teoksessa Atlas.

Nimensä mukaisesti esitys syleilee koko maailmankaikkeutta ja kuljettaa katsojan mukanaan avaruuden äärettömyydestä merten syvyyksiin. Mutta kaikki tapahtuu runollisen kevyesti kuin huomaamatta.

Näemme erilaisia maailman ihmeitä hämähäkeistä ja karhuista vasarapäävalaisiin ja meduusoihin. Ja jopa kuu-ukkokin pysähtyy hetkeksi akrobaatin syliin. Mihinkään ei kuitenkaan jäädä vellomaan ja luonto on kerrankin vain ihailun ja ihmettelyn kohde, ei ihmisen toimista pahoinvoiva.

NYKYSIRKUS
Helsingin Juhlaviikot, Stoa
Ilmatila: Atlas

Konsepti, koreografia ja esitys Ilona Jäntti – Konsepti, käsikirjoitus ja animaatiot – Tuula Jeker – Valot Kauri Klemelä – Ääni Saku Kämäräinen – Mentori Lea Anderson

Taustalle projisoidut Jekerin viivapiirustuksina luomat arkkitehtoniset tilat ovat lumoavia ja muuttelevat suuntiaan ja muotoaan ällistyttävästi. Silmänräpäyksessä mittakaavat keikahtavat päälaelleen mikroskooppisesta makroskooppiseen ja takaisin. Satumaisista kukista tähtitaivaan kosmokseen. Ja kaikki tämä luonnollisen vaivattomasti.

Jäntin köysiakrobatia on sulava osa kokonaisuutta. Välillä hän leikittelee varjonsa kanssa ja moikkailee tapaamiaan eliöitä. Kuu-ukon hän pyydystää isoon jumppapalloon, jota kuljettaa mukanaan vertikaaliköydellä taituroidessaan. Tämä on ainakin minulle aivan uusi sirkustekninen laji.

Muutenkin esitys on täynnä monenlaista köysiakrobatiaa, joka sulautuu niin saumattomasti kokonaisuuteen, että se välillä jopa katoaa siihen. Se on vahinko, sillä Jäntin ilma-akrobatia on sekä teknisesti että taiteellisesti upeaa. Esitys päättyy hienoon rengastrapetsiosuuteen, jonka pyörteet tuntuvat jatkuvan loputtomiin.

Myös Kauri Klemelän valot sekä Saku Kämäräisen äänimaailma ovat yhtä hienovaraisia kuin koko muukin esitys. Ne ovat niin olennaisesti osa kokonaisuutta, ettei niihin erikseen kiinnitä huomiota.

Atlas on taianomainen esitys, joka sopii alle kouluikäisillekin. Toivottavaa kuitenkin olisi, että vanhemmat osaisivat ohjeistaa lapsensa pysymään paikoillaan puolen tunnin esityksen ajan, jotta kaikki voisivat rauhassa nauttia sen lumovoimasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE