D-analyysit

Nyt hallituksen poliittinen pelaaminen on ulotettu myös demokratian perimmäiseen asiaan eli vaaleihin

Lehtikuva / Markku Ulander
Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Lehtikuva / Markku Ulander
Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Lehtikuva / Markku Ulander
Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Nykyisen hallituksen aikana on moni asia tehty ja valmisteltu vähän sinnepäin, mikä näkyy valiokuntien lausunnoissa kiireestä ja toisaalta politiikan menemisestä asiantuntijoiden mielipiteiden edelle.

Nyt tämä poliittinen pelaaminen on ulotettu myös demokratian perimmäiseen asiaan eli vaaleihin. Kuulostaa pahalta, kun lähes päivittäin tuntuu hallituksella olevan arvonta seuraavasta vaalipäivästä ja eri vaalien yhdistämisestä – ja johon syynä on oma vaalitaktinen asemointi.

Tämä näyttää kansalaisten keskuudessa todella epävarmalta. Ja kun vain reilu 30 prosenttia olisi äänestämässä maakuntavaaleissa, voi silloin perustellusti kysyä kansanvaltaisuuden toteutumisesta, joka tässä oli yhtenä perusteena.

Nämä kaikki periaatteet ollaan nyt rikkomassa, kun maakuntavaaleja runnotaan milloin lokakuulle, tammikuulle tai johonkin muuhun ajankohtaan.

Tähän saakka ovat vaalit olleet puolueiden yhteinen asia, joiden päivämääristä, ehdokasasettelun ajankohdista, vaalikelpoisuudesta, vaalirahoituksesta ja muusta on sovittu yhdessä. Samoin olemme EU:n tasolla edellyttäneet muilta mailta yhtä vuotta lakien voimaantulon jälkeen ennen vaalien järjestämistä.

Oman vaalirahoituslain ja kunnollisen valmistautumisen ajaksi on Suomessa käytäntönä pidetty puolen vuoden määräaikaa. Nämä kaikki periaatteet ollaan nyt rikkomassa, kun maakuntavaaleja runnotaan milloin lokakuulle, tammikuulle tai johonkin muuhun ajankohtaan. Samalla kaikki puolueet paitsi keskusta ovat esittäneet, että mikäli maakuntavaalit pidetään, ne olisivat eduskuntavaalien kanssa samanaikaisesti.

Tällä hetkellä ollaan tilanteessa, jossa ei ole olemassa lakia, jossa olisi vaalien ajankohta, kenellä on äänioikeus, ketkä voivat olla ehdokkaina, mistä asioista mahdolliset valtuutetut tulisivat päättämään tai kuka toimii vaalien järjestäjänä. Tilanne muuttuu kaiken aikaa. Demokratian ja vaalien asialliseksi hoitamiseksi olisi nyt parasta viheltää peli poikki, jättää spekulointi ajankohdista, järjestäjästä tai kelpoisuudesta, katsoa tuleeko koko sote- ja maakuntalakipaketista ylipäänsä valmista ja vasta sen jälkeen miettiä vaaleja.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat