Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Nyt keskusta pettää sitten jopa itse itseään” – Orpolta ei saatu selkeää vastausta, SDP esitti hallitukselle epäluottamusta kuumassa Kreikka-keskustelussa

SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen eduskunnan täysistunnossa (kuva lokakuulta).

Valtioneuvosto antoi tänään tiedonannon eduskunnalle Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) varainhankinnalle annetun valtiontakauksen voimassaoloajan pidentämisestä. Kreikan talouden kolmannen sopeutusohjelman viimeinen väliarvio valmistui kesäkuussa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertasi eduskunnassa, miten sen yhteydessä euroryhmä sopi Kreikan ERVV:ltä saamien lainojen laina-ajan pidentämisestä 10 vuodella ja koron maksun sekä lainojen lyhentämisen aloituksen lykkäämisestä 10 vuodella.

– Tästä seuraa lain mukainen velvoite antaa asiasta valtioneuvoston tiedonanto eduskunnalle, siksi olemme täällä tänään nyt. Kyseessä ei ole uuden tuen antaminen vaan eduskunnan myötävaikutuksella jo hyväksytyn päätöksen tekninen täytäntöönpano, Orpo katsoi.

Keskustelussa tunteita kuumensi se, aikooko hallitus jatkossakin luvata Kreikalle velkahuojennuksia. SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen hämmästeli erityisesti keskustan ristiriitaisia puheenvuoroja Kreikan veloista.

– Esimerkiksi keskusta jyrkästi vastusti tällaisia velkahelpotuksia vuonna 2013. Keskusta on joka toinen vaalikausi itse itsensä kanssa näköjään eri mieltä. Voiko sanoa, että nyt keskusta pettää sitten jopa itse itseään, Viitanen sanoi.

– Tämä fundamenttien fundamentti euroalueella on, että jäsenmaat eivät maksa toistensa velkoja – jäsenmaat eivät maksa toisensa velkoja – ja jotta siitä pidetään kiinni, niin täytyy velkajärjestelyilläkin, lainojen maksun lykkääntymisellä, olla joku rajansa. Ei sitä voi äärettömiin jatkaa, kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) jyrisi.

“Tämä velkahelpotusten tie on kerta kaikkiaan kuljettu loppuun.”

Lisää aiheesta

Pia Viitanen huomautti, että käynyt myös niin, että nykyiset ja entiset perussuomalaiset tekivät tämän hallituskauden aluksi “Soini ykkösen” eli Kreikan kolmannen tukipaketin, 86 miljardia.

Timo Soini puhui ennen vaaleja ja millaista vastuuta hän kantoi kansalaisten edessä. Hän kertoi koko kansalle, että nyt on piikki kiinni ja ei enää yhtäkään tukipakettia tule antaa. Hän kertoi, että kaikista muista asioista perussuomalaiset voivat neuvotella hallitukseen mennessään, mutta tämä on ehdoton, tästä ei edes neuvotella, piikki on kiinni. Ja miten kävi? Voi hyvä Sylvi! Viitanen sanoi ja sai perussuomalaisten varapuheenjohtajan Laura Huhtasaaren sanoutumaan irti entisen puoluetoverinsa Soinin toimista.

– Kun johto pettää lupauksensa, se vaihdetaan. Onneksi Soinin sinisistä on päästy eroon, Huhtasaari sanoi.

– Mutta sosiaalidemokraatit ovat olleet koko ajan johdonmukaisia, ja siksi, ministeri Orpo, nyt tulee tärkeä asia: Me totesimme, että nyt tämä velkahelpotusten tie on kerta kaikkiaan kuljettu loppuun. Me haluamme, että kaikki vastaavat omista veloistaan ja laina-aikoja ei voi enää pidentää, se tie on lopussa. Kysyimme teiltä, voitteko sanoa nyt suoraan, että laina-aikojen pidentämisen tie on kuljettu loppuun, Viitanen kysyi suoraan Petteri Orpolta.

Samaa tiedustelivat tältä myös monet muut SDP:n kansanedustajat.

– Oletteko sen valmis hallituksen puolesta selvästi ilmoittamaan, että nyt tämä velkahelpotusten tie Kreikan osalta on kuljettu loppuun? Se on päivän kysymys, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) sanoi Orpolle.

– Näettekö, että tulevaisuudessa on joku raja saavutettavissa Kreikan lainaehtojen pidentämisille? toisti myös puheenjohtaja Antti Rinne (sd.).

Lopulta Orpo vastasi.

– Siksi tämä tehdään, että lainaohjelmaa ei pitäisi enää jatkaa, ei pidentää ja jotta se on sellainen, että Kreikka pystyy tätä hoitamaan. Mutta kun se on kiinni Kreikan päättäjistä tulevina vuosina, Kreikan hallituksesta, Kreikan taloudesta, niin minä en sitä heidän puolestaan voi luvata. Kaikki on tehty euroryhmän puolesta, ja Suomi on siinä osallisena, että tämä olisi viimeinen lainaohjelman pidennys.

Myöhemmin hän vielä toisti, että hallitus ja hän itse lähtevät siitä, että tämä on viimeinen kerta, kun lainaehtoja löysennetään.

Orpon vastaus ei riittänyt.

SDP:tä Orpon kiertelevä vastaus ei kuitenkaan tyydyttänyt. Kansanedustaja Pia Viitanen totesi SDP:n haluavan selvän kannanoton siitä, että laina-aikojen pidentämisen tie on loppuun kuljettu.

– Matkan varrella emme ole saaneet kylliksi vastauksia näihin asioihin, jotta voisimme olla vakuuttuneita, että hallitus olisi sitoutunut tämänkaltaiseen toimintaan riittävästi, Viitanen sanoi keskustelun kuluessa ja esitti hallitukselle SDP:n epäluottamuslauseen.

Epäluottamuslause kuului näin ja sitä kannatti SDP:n kansanedustaja Riitta Mäkinen:

”Suomen tavoitteena tulee olla Kreikan velkakestävyyden ja valtiontalouden tasapainon pysyvä paraneminen talouskasvulla, jota tukevat työttömyyden lieveneminen, taloudellisen toimeliaisuuden lisääntyminen ja maan kasvava houkuttavuus ulkomaisille investoinneille. Tämä edellyttää rahoitustoimien rinnalle aikaisempaa määrätietoisempaa panostusta talouskasvuun, investointeihin ja työllisyyteen. Samalla tuetaan yhteiskunnan vakautta, korjataan aikaisempien ohjelmien aiheuttamia sosiaalisia ongelmia ja kansalaisten oma-aloitteista vaatimusta paremmasta hallinnosta.
Euroalueen maat ovat jo useiden vuosien ajan tehneet merkittäviä helpotuksia Kreikan lainaehtoihin, jotka edesauttavat Kreikan paluuta velkakirjamarkkinoille. SDP on suhtautunut kriittisesti myönnettyihin lainaehtojen helpotuksiin.  

Suomen saatavat tulee kaikissa järjestelyissä varmistaa. Tämä edellyttää, että EVM:n lainojen ensisijaisuusasema ja takaisinmaksu on turvattu.  

SDP edellyttää, että Suomen on kaikissa oloissa pidettävä kiinni itselleen vuoden 2011 vakuusjärjestelyn kautta neuvotelluista saatavista. Suomen on huolehdittava, että kahdenvälisten lainojen takaisinmaksu alkaa viimeistään suunnitellun mukaisesti ja että Suomen etua valvotaan.

Koska hallitus ei ole onnistunut tuomaan Kreikan rahoitustoimien rinnalle riittävän määrätietoista panostusta talouskasvuun, investointeihin ja työllisyyteen ja koska hallitus ei tiedonantokeskustelussa selkeästi ilmoittanut, miten hallitus aikoo jatkossa toimia Suomen saatavien varmistamiseksi ja Kreikan velanlyhennyksestä kiinni pitämiseksi, eduskunta toteaa, että hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta.”

Myös perussuomalaiset ja vasemmistoliitto esittivät täysistunnossa omat epäluottamuslauseensa.

Vihreiden kansanedustaja Johanna Karimäki kannatti vasemmistoliiton esittämää epäluottamuslausetta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE