Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

”Nyt korotamme vielä ääntämme, kun vielä voimme” – PAM ja Rakennusliitto repäisevät Turussa ja Porissa

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Palvelualojen ammattiliitto PAM järjestää ensi keskiviikkona mielenosoitukset Turun ja Porin toreilla. Myös Rakennusliitto on mukana mielenosoituksissa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Huoli omasta toimeentulosta, epäoikeudenmukaisista leikkauksista ja ammattiliittojen toiminnan vaikeuttamisesta on saatava kuuluville, PAM perustelee tiedotteessa.

Myyjät, tarjoilijat, siivoojat ja vartijat tekevät tärkeää työtä muiden arjen sujumiseksi, mutta eivät tienaa paljon, liitto muistuttaa.

– Siksi he saavat asumistukea ja osa-aikatyön tulojen tilkkeeksi soviteltua päivärahaa. Nyt Orpon-Purran hallitus suunnittelee leikkauksia, jotka osuvat juuri heihin. Työntekijät pelkäävät tulevaa, sillä hallitus aikoo helpottaa irtisanomista ja vaikeuttaa työttömyysturvan piiriin pääsyä.

Käytettävissä olevat tulot voivat pienentyä sadoilla euroilla kuukaudessa asumistuen ja työttömyysturvan heikennyksillä, PAM laskee.

– Hallitus puhuu ylivelkaantumisen taittamisesta, mutta se ottaa velkaa kuten aiemminkin otettu. Se pienentää valtion tuloja keventämällä verotusta ja suuntaa erityiskevennyksen yli 90 000 euroa vuodessa tienaaville.

PIENITULOISTEN talouteen ei muodostu puskureita, liitto huomauttaa.

– Kun hallitus poistaa tuista suojaosat, satunnaisia lisätunteja ei voi ottaa vastaan, sillä se sekoittaa talouden. Alojen työvoimapula ei tällä helpotu.

Hallitus yrittää sulkea myös ammattiyhdistysliikkeen suut, kun oikeutta osoittaa mielipidettä ollaan heikentämässä, PAMista muistutetaan.

– Tähän asti ammattiyhdistysliikkeen viestillä ei ole ollut mitään vaikutusta. Orpon-Purran hallitus on päättänyt maksattaa talousohjelmansa ja palkita tukijansa työntekijän aseman heikentämisellä. Nyt korotamme ääntämme, kun vielä voimme, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen perustelee toimia tiedotteessa.

PAMIN ja Rakennusliiton Painava syy -mielenilmaukset järjestetään keskiviikkona Turussa ja Porissa kello 13-17. Tapahtumissa jaetaan tietoa leikkausten ja lakimuutosten todellisista vaikutuksista työntekijöille.

Toreilla on graffitiseinät, jonne ihmiset saavat käydä kirjoittamassa palautetta hallitusohjelmasta. Työntekijöiden ja kansalaisten palautteet dokumentoidaan ja lähetetään eduskuntaan.

PAM kiertää lisäksi ensi tiistaina kaupan alan, kiinteistöpalvelualan sekä matkailu- ja ravintola-alan työpaikoilla Pohjois-Suomessa. Kierroksella työntekijöille kerrotaan hallituksen leikkauksista ja työehtojen heikennyksistä.

Liitto tiedottaa seuraavista toimista ensi viikon maanantaina.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kertoo järjestävänsä ensi tiistaina PAMin kanssa Rovaniemen Lordin aukiolla #PainavaSyy-tapahtuman.

Lisäksi JHL haastaa koulunkäynninohjaajat koko Pohjois-Pohjanmaalla aluetoimiston alueella näkymään työpaikoilla ja sosiaalisessa mediassa. Ohjaajia pyydetään jakamaan kuvia tunnisteella #PainavaSyy. Osallistuminen kampanjaan tapahtuu vapaa-ajalla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE