Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

24.11.2020 14:03 ・ Päivitetty: 24.11.2020 14:59

Nyt puhuu Merja Ylä-Anttila: ”Suoraan sanottuna olen vähän häkeltynyt”

Lehtikuva

Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttilan nimitys EK:n hallituksen työvaliokuntaan herätti viime viikolla julkista hämmästystä. Keskustelussa nostettiin esiin muun muassa Yleisradion journalistinen uskottavuus. Pian selvisi nimityksen varsinainen syy, jonka Demokraatti uutisoi perjantaina. Ylä-Anttila valittiin tänään palvelutyönantajia edustavan Paltan hallituksen puheenjohtajaksi ja EK:n hallituspaikka kuuluu hänelle Paltan puolelta automaattisesti. Yleisradio on Paltan jäsen.

Ylä-Anttila on ollut nimitystensä ympärillä käydystä keskustelusta yllättynyt.

– Ihan suoraan sanottuna olen vähän häkeltynyt. Tämä ei etukäteen millään tavalla näyttäytynyt tässä valossa. Nimitykseen suhtauduttiin perinteisen jatkumona, ei niin dramaattisena asiana. Kaikki kolme edeltäjääni ovat olleet vastaavissa tehtävissä nimenomaan Paltassa. Ja Arne Wessberg vielä EK:ssa, Ylä-Anttila sanoo Demokraatille.

Hän pitää ikävänä, että EK:n nimityksestä kerrotiin julkisuuteen ennen Paltaa. EK julkisti hallituksensa kokoonpanon viime viikon keskiviikkona.

– Varsinainen asia mikä tässä on tapahtunut, on Paltan hallituksen puheenjohtajuus, josta seuraa Paltan edustaminen EK:n hallituksessa. Näin se menee. Tämä tuli julki vähän väärinpäin ja ymmärrettävyys kärsi.

Ylä-Anttila ei siis edusta EK:ssa Yleisradiota vaan pariatuhatta paltalaista jäsenyritystä, joista iso osa on valtio-omisteisia. Palta on EK:n toiseksi suurin liitto.

– Paltassa on paljon julkisen puolen ja yksityisen puolen yrityksiä ja minulla on kokemusta vähän molemmista. Myös tasa-arvon edistäminen näissä tehtävissä on minulle tärkeää, kun sitäkin käytetään perusteena. Koen siinäkin vastuuta, että pitää tehdä niin kuin ajattelee. Pitää edustaa erilaisia työnantajia, ei pelkästään vuorineuvoksia.

Lisää aiheesta

Ylä-Anttila ei koe journalistisen tunnettuutensa vaikuttaneen nimityksestä heränneeseen keskusteluun. Hän siirtyi Ylen toimitusjohtajaksi 2,5 vuotta sitten MTV:n uutisten vastaavan päätoimittajan tehtävästä.

– Myös Wessberg oli taustaltaan toimittaja ja Tv2:n johtaja. Muisti ei vain kulje niin kauas.

Osa poliitikoista koostuvan Ylen hallintoneuvoston jäsenistä on osallistunut Ylä-Anttilan EK-nimityksen hämmästelyyn. Hän kertoo jo selvittäneensä asiaa kertaalleen hallintoneuvostolle.

”Riippumattomuus on minulle selvä asia.”

– Viime perjantaina oli sattumoisin hallintoneuvoston työvaliokunta koolla ja kävin asiaa läpi. Sain sieltä ymmärtääkseni luottamuksen. Toivottiin, että voisin infota vielä laajemmin koko hallintoneuvostoa lähiaikoina.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja, entinen Helsingin Sanomien päätoimittaja Mikael Pentikäinen nosti esiin myös Paltan roolin EK:ssa. Pentikäinen koki, ettei Suomelle ole hyväksi, jos ”elinkeinoelämämme vastuupaikoilla on korostunut rooli henkilöillä, jotka ovat valtion tai valtionyhtiöiden leivissä”.

Ylä-Anttila ei vaikuta Pentikäisen arvostelua ymmärtävän.

– Sitten mennään jo aika syviin vesiin. Palta on ollut EK:ssa ja Yle on ollut koko Paltan olemassaolon ajan Paltan jäsen ja jo sitä ennen edeltävissä liitoissa. On nähty tärkeäksi, että Yle isona työnantajana on järjestäytynyt ja mukana työmarkkinajärjestelmässä.

Ylä-Anttila kertoo kiinnostuneensa Paltan hallituksen puheenjohtajan tehtävästä, koska hän on jo ollut Paltan hallituksessa vuoden ja osallistunut strategiatyöhön.

– Koen digitalisaation, palveluviennin, työelämän kehittämisen ja yritysvastuun teemat erittäin tärkeiksi työnantajayhteisölle näiden asioiden benchmarkkaamisen ja muun toiminnan näkökulmasta. Yhteiskunta tarvitsee monestakin syystä digispurttia ja on kiinnostava katsoa miten sitä voidaan vauhdittaa.

Yleisradion riippumattomuutta koskevat kysymykset Ylä-Anttila perustelee yhtäältä sillä, ettei toimitusjohtaja sekaannu journalismiin sekä toisaalta myös omalla työurallaan.

– Riippumattomuus on minulle selvä asia. Olen ollut 17 vuotta päätoimittajana. Uskon, ettei Ylestä löydy sellaista tahoa, joka olisi sitä mieltä, että olen tänä aikana ollut puuttumassa journalistisiin sisältöihin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU