Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Nyt se tapahtui: Evo Morales erosi – kenraalin kehotus katkaisi kamelin selän

Lehtikuva

Bolivian presidentti Evo Morales kertoo jättävänsä tehtävänsä. Morales ilmoitti asiasta vain hieman sen jälkeen, kun maan asevoimien komentaja, kenraali Williams Kaliman oli tv-puheessaan kehottanut häntä eroamaan. Hän perusteli pyyntöä maan vakauttamisella ja rauhan palauttamisella.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Morales valittiin hiljattain neljännelle presidenttikaudelleen, mutta Amerikan maiden järjestön OAS:n tarkkailijat julistivat vaalit vilpillisiksi.

Boliviassa on ollut jatkuvia mielenosoituksia sen jälkeen, kun Morales julistettiin vaalien voittajaksi. Osa protesteista on muuttunut väkivaltaisiksi mellakoiksi. Ainakin kolme ihmistä on kuollut ja yli 250 loukkaantunut vaalien jälkeisissä väkivaltaisuuksissa.

Viikonloppuna myös osa maan poliiseista asettui mielenosoittajien tueksi.

Myös oppositiojohtaja Carlos Mesa vaati sunnuntaina Moralesia eroamaan.

– Jos hänellä on edes hitunen isänmaallisuutta jäljellä, hänen tulisi erota tehtävästään, Mesa kommentoi.

Morales ilmoitti aiemmin sunnuntaina taipuvansa uusiin vaaleihin, mutta erosta hän ei vielä silloin puhunut mitään.

Epäselvyyksiä ääntenlaskussa

Vaalien ääntenlaskennassa Moralesin kannatus kohosi epäilyttävästi kesken kaiken. OAS:n tarkkailijoiden mukaan oli mahdollista, että Morales keräsi ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä, mutta pitivät tilastollisesti epätodennäköisenä, että tämä olisi saanut suoraan voittoon vaadittavan kymmenen prosenttiyksikön etumatkan.

Bolivian vaalivirkailijat ehtivät jo julistaa Moralesin voittajaksi, mutta Mesa ei tunnustanut tuloksia.

Morales oli Etelä-Amerikan pisimpään tehtävässään jatkanut johtaja. Hän pyrki vaaleissa jo neljännelle presidenttikaudelleen, vaikka hänen itsensä ajama vuoden 2009 perustuslaki rajoittaa presidentin virkakaudet kahteen perättäiseen. Kolmatta kauttaan hän taannoin perusteli sillä, että vaalikausirajoitus säädettiin kesken hänen ensimmäistä kauttaan.

Vuonna 2016 Morales järjesti kansanäänestyksen virkakausirajan poistamisesta, mutta äänestäjät hylkäsivät ehdotuksen. Moralesin tukijoiden miehittämä perustuslakituomioistuin kuitenkin mitätöi tuloksen ja antoi luvan uuteen kauteen.

Moralesia on toistuvasti syytetty myös korruptiosta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE