Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Nyt tarvitaan niitä rinnallaseisojia ja taistelijoita” – kolme ay-johtajaa kertoo, mitä odottavat SDP:ltä

Kuvat: Marja Luumi
PAUn Heidi Nieminen toivoo, että SDP:n puoluekokouksessakin tehtäisiin selväksi, mitä hallitusohjelman mukaiset toimenpiteet oikeasti tarkoittavat yksittäisen ihmisen arjessa.

Mikä viesti työmarkkinoille SDP:n puoluekokouksesta on syytä lähteä? Kolmen ammattiliiton puheenjohtajaa arvioi myös, millaista oppositiopolitiikkaa he SDP:ltä odottavat.

Marja Luumi

Demokraatti

– Me tarvitsemme nyt suomalaisen työelämän ja työntekijöiden puolestapuhujia, puoluekokousta seuraamassa oleva Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen arvioi Demokraatille.

Hänellä on kovat odotukset siitä, että oppositiopuolueet seisovat työntekijöiden rinnalla, kun hallitukselta on luvassa ainakin hallitusohjelman perusteella todella kylmää kyytiä.

– Nyt tarvitaan niitä rinnallaseisojia ja taistelijoita.

Rytkönen kuunteli perjantaina tarkalla korvalla väistyvän puheenjohtajan Sanna Marinin lähtiäispuhetta. Erityisesti yksi kohta pysäytti ja sävähdytti.

– Hän muistutti puoluekokousväkeä, että arvojen pitää tiukassakin paikassa ohjata toimintaa. Se oli hirveän hienosti häneltä sanottu. Toivon, että se ohjaa jokaikistä poliitikkoa “pylvästalossakin”. Edustaa hän mitä puoluetta tahansa.

Hänen mukaansa sama periaate ohjaa aina toimintaa myös Tehyssä.

Millariikka Rytkönen.

REALISTINA Rytkönen huomauttaa, että oppositio ei pysty yksin torppaamaan tai edes lieventämään hallituksen suunnittelemia pahimpia heikennyksiä työelämässä ja työntekijöiden arjessa pärjäämisessä. Mutta kovaa ääntä hän oppositiolta odottaa.

– Tässä tarvitaan niin suomalaisten työntekijöiden kuin itse asiassa koko kansan ymmärrys siitä, mitä istuva hallitus on nyt romuttamassa. Olemme rakentaneet vuosikymmeniä maailman parasta työelämää, ja olemme saaneet olla siitä ylpeitä. Nyt se on vaarassa.

Tehyn puheenjohtaja sanoo kehitystä hyväksi herätykseksi kaikille suomalaisille: mikään saavutettu ei ole betonoitu. Hän mainitsee muun muassa 5-päiväisen työviikon, vuosilomat, oikeuden saada palkkaa sairausloman ajalta…

– Nämä ollaan viemässä meiltä ihan naps ja kops.

KAIKKEIN järkyttävimmäksi Petteri Orpon (kok.) hallitusohjelman kirjauksissa hän nostaa lain työriitojen sovittelusta. Tämä tietäisi naisvaltaisille aloille sitä erityisen kylmää kyytiä.

– Suomeksi sanottuna ajatuksena on, että vientiala määrittelisi palkankorotukset esimerkiksi myös meille hoitajille. Näin meidät tuomittaisiin ikuiseen palkkamonttuun. Jos minun pitäisi nostaa vain yksi asia hallitusohjelmasta, se on tämä.

Tehy ei jää odottamaan tumput suorana leikkurin heilahtamista vaan järjestää seuraavaksi mielenosoituksen budjettiriihen alla syyskuun 20. päivänä Helsingissä.

MYÖSKIN puoluekokousta seuraamassa oleva puheenjohtaja Heidi Nieminen Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUsta toivoo, että puoluekokouksesta lähtee työmarkkinoille ja palkansaajille viesti, joka toisaalta varoittaa ja toisaalta antaa toivoa.

– Toivon, että täälläkin tehtäisiin selväksi, mitä hallitusohjelman mukaiset toimenpiteet oikeasti tarkoittavat yksittäisen ihmisen arjessa, kun näköjään palkansaajien elämää halutaan nyt vain kurjistaa. Mutta toivon myös, että kerrottaisiin SDP:n vaihtoehto: näin asiantilaa voidaan parantaa ja kehittää tulevaisuudessa.

Samaa hän odottaa myös SDP:n oppositiopolitiikalta, kun totinen työ Arkadianmäellä alkaa ensi viikolla.

– Oppositiossa tietysti keinot vaikuttaa hallituksen suunnitelmiin ovat rajalliset. Mutta SDP voi tuoda vahvasti esille, mitä ne merkitsevät palkansaajille, työttömille ja monin tavoin erittäin hankalaan asemaan joutuville. Mutta samalla puolueen pitää painottaa oppositiossa sitä, että vaihtoehto hallituksen politiikalle on olemassa.

NIEMINEN vakuuttaa, että PAU kyllä tuo osaltaan päättäjille eri tavoin tiettäväksi sen, miten hallituksen aikeet vaikuttavat liiton vaikuttavat sen jäsenkuntaan.

Lista heikennyksistä on niin pitkä, että puheenjohtajalle tuottaa vaikeuksia nostaa vain yhtä tai kahta. Tukilakkojen kieltäminen nousee kärkeen – se kaventaisi työntekijöiden oikeuksia vaikuttaa omiin työehtoihinsa.

– Meidän alallamme työnantaja on halunnut heikentää rajusti niin palkkatasoa kuin muitakin työsuhteen ehtoja. Olemme pärjänneet, kun olemme saaneet kavereilta apua. Nyt pitäisi pärjätä yksin. Tämä on vastoin ay-liikkeen ideologiaa, johon kuuluu solidaarisuus toisia kohtaan.

Hän muistuttaa, että viime aikoina nähdyillä työtaisteluilla ja tukilakoilla ei ole yleensä haettu mitään ylimääräistä hyvää.

– Niiden avulla on puolustauduttu, että matalapalkka-ala voisi pitää edes olemassaolevat oikeutensa. Tämä on hassua, että työntekijältä vaaditaan usein kohtuutta, mutta vaatiiko joku työnantajalta tässä kohtaa kohtuutta.

Työttömyysturvaan liittyvät muutokset ovat PAUn puheenjohtajalle toinen erityinen murheenkryyni. Posti- ja logistiikka-ala on matalasti palkattu ja sillä työskentelee paljon osa-aikaisia.

– Ansiosidonnaisen suojaosaan puuttuminen on puhdas leikkuri heidän tuloihinsa. Jos saat tuhat euroa palkkaa ja 500 euroa ansiosidonnaista ja sitten siitä leikataan noin 300 euroa pois – eli puhutaan hyvin pienituloisista ihmisistä.

Juri Aaltonen.

TOIMIHENKILÖLIITTO Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen on mukana puoluekokouksessa kokousedustajana. Aaltosen mielestä SDP:n toiminnassa vuosien saatossa toimihenkilöille tärkeät asiat ovat jääneet hieman liian vähälle huomiolle.

– Sitä pitäisi vahvistaa.

Aaltonen odotti erityisesti sitä, minkä linjan SDP:n puoluekokous ottaa etätyöstä – aloitteissa esitettiin kansallista etätyöstrategiaa. Puoluekokous yhtyi aloitteeseen ja esittää etätyön hyötyjen ja haittojen arviointia työntekijöiden, työyhteisöjen, työn tekemisen ja eri kaupunkien ja kuntien elinvoiman näkökulmasta.

– Etätyö on nykypäivää, ja sen mahdollisuuksien lisääminen on erittyisesti toimihenkilöille tärkeää, Aaltonen muistuttaa.

SDP:n poliittiseen ohjelmaan hyväksyttiin Aaltosen esityksestä tavoite selvittää, miten lainsäädännöllä voidaan lisätä työntekijän mahdollisuuksia tehdä etätyötä, jos muun muassa työn luonne mahdollistaa etätyön.

– SDP otti puoluekokouksessa tärkeän askeleen kohti lakisääteistä etätyöoikeutta. Linjaus on todella merkittävä ja olen siitä erittäin iloinen.

Hänen mielestään poliittinen ohjelma sisältää kannatettavia asioita kuten oikeuden kohtuulliseen palkkaan, työhön ja syrjimättömyyteen.

– Ne ovat kaikki sellaisia arvoja, joita itse ajan vahvasti.

KAIKISSA puoluekokouksen asiakirjoissa korostetaan myös koulutuksen tärkeyttä – osaamiseen panostaminen edellä.

– Se on tärkeä viesti työmarkkinoille, sillä digitalisoituvassa yhteiskunnassa tarvitaan lisää uusia taitoja. Emme pääse vihreän siirtymän mahdollisuuksiin käsiksi ilman osaavaa henkilöstöä.

Hän liputtaa myös sopimusyhteiskunnan puolesta, joka nyt tuntuu olevan uhattuna. Aaltonen pelkää, mitä nykyisen kehityksen päässä lopulta on.

– Pahimmillaan olemme sen edessä, että työlainsäädäntöä kehitetään nelivuotisjaksoissa: nykyinen hallitus poistaa irtisanomissuojan ja neljän vuoden päästä tulee hallitus, joka palauttaa sen. Nyt meillä on hallitus, joka haluaa rajoittaa työtaisteluoikeutta kohtuuttomasti ja seuraava palauttaa sen. Kovin on poukkoilevaa.

AALTONEN huomauttaa, että Suomi on tähän asti ollut sopimisen yhteisyhteiskunta, ja Suomi on liian pieni maa riitelyyn.

– Yhteiskuntaa pitää kehittää yhdessä. Jos lähdemme riitelyn ja yksipuolisen sanelun tielle, siitä ei seuraa hyvää. Me tarvitsemme työmarkkinoille ja talouteen jatkuvuutta – näkymää, miten meillä menee vuoden, kahden, kymmenen tai 20 vuoden päästä.

Lopulta riitelyn ja sanelun maksajana ovat kansalaiset ja se pitää välttää, Aaltonen painottaa. Hänen mielestään SDP:n poliittinen ohjelma kuvastaa sopimisen ja yhdessä tekemisen kulttuuria.

– Keskustelun kautta pitäisi päästä ratkaisuihin, jotka olisivat kaikkien kannalta hyviä. Tämä on se iso juttu.

SDP:llä on eduskunnassa hänen mielestään työelämän kysymyksissä vaikuttamisen paikkoja, vaikka puolue istuukin nyt oppositiossa. Keskeistä olisi pyrkiä estämään se, ettei hallitus pystyisi harrastamaan niin voimakasta vastakkainasettelun kulttuuria, jota se nyt näyttää lähtevän toteuttamaan, Aaltonen huomauttaa..

– Sitä toivoisi että järki voittaisi. Ideologisista syistä ei kannattaisi puuttua asioihin, joilla ei lopulta ole merkittävää tai lainkaan mitään vaikutusta Suomen talouteen tai kilpailukykyyn.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE