Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Nyt tuli vahvistus: junaliikenne pysähtyy huomenna

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Rautatiealan unionin puheenjohtaja Tero Palomäki vahvistaa STT:lle, että junalakko toteutuu.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Olemme sovittelussa, mutta emme löydä tänään ratkaisua.

Veturinkuljettajien työriidassa ovat loppuvaiheessa hiertäneet viikkolepoon, työssä jaksamiseen ja työhyvinvointiin liittyvät asiat, Palomäki kertoo.

Hänen mukaansa palkkakeskustelua ei ole enää käyty. Koko junaliikenteen pysäyttävä veturinkuljettajien lakko alkaa huomenna ja jatkuu toistaiseksi.

Kiistan ytimessä on Palomäen mukaan se, että RAUn edustajisto haluaa kirjata tiettyjä työhyvinvointiin liittyviä asioita työehtosopimukseen. Työnantajapuolella taas halutaan sopia niistä työryhmissä.

Valtakunnansovittelijan mukaan työriidassa yritettiin ratkaisua vielä viime hetkillä ennen lakon alkua. Sovinnon löytymiselle ei kuitenkaan ollut vielä edellytyksiä.

Valtakunnansovittelijan mukaan sovittelua pyritään jatkamaan alkuviikosta heti, kun se on mahdollista.

VR KERTOO tiedotteessa palauttavansa lakon ajalle ostettujen kauko- ja lähiliikenteen kertalippujen hinnan automaattisesti asiakkailleen noin viikon kuluessa. Jos liput haluaa itse muuttaa toiseen ajankohtaan, se onnistuu ilman muutosmaksua VR Matkalla -sovelluksessa tai soittamalla asiakaspalveluun.

VR sulkee junavuorot myynnistä pois päivä kerrallaan. Sunnuntaina perutaan maanantain junavuorot. Lakon jatkuessa junavuoroja poistetaan myynnistä päivä kerrallaan.

VR hyvittää myös sarjalippujen paikanvaraukset asiakkaille sekä pidentää kauko- ja lähiliikenteen kausilippujen voimassaoloaikaa lakkopäivien verran.

Myös Helsingin seudun liikenne (HSL) kertoo, että se myöntää hyvitystä kausilipusta, jos asiakas ei ole voinut tehdä tavanomaisia joukkoliikennematkojaan lakon aikana junalla. Tarkemmat ohjeet hyvityksen hakemiseen julkaistaan mahdollisen lakon päätyttyä.

VR:N KAUKOLIIKENTEEN lisäksi veturinkuljettajien lakko pysäyttää myös lähijunaliikenteen.

HSL kertoo, että lakko ei vaikuta raitiovaunuihin tai metroon, vaan ne noudattavat tavallisia aikataulujaan. Samoin bussit ja Suomenlinnan lautta kulkevat normaalisti.

-  HSL-alueen lähijunissa matkustaa päivittäin liki 200  000 matkustajaa, joista ainakin osa liikkuu lakon aikana muilla liikennevälineillä ja vaihtoehtoisilla reiteillä. On siis todennäköistä, että busseissa ja muissa liikennevälineissä on ruuhkaa. Kannattaa varata matkaan tavanomaista enemmän aikaa ja suosia etätyötä, jos se on omassa työtehtävässä mahdollista, HSL kertoo verkkosivuillaan.

HSL on lisännyt sivuilleen myös listan busseista, jotka kulkevat juna-asemilta Helsingin suuntaan.

Samoin Tampereen seudun joukkoliikenne eli Nysse kertoo, että alueen bussit ja raitiovaunut liikennöivät normaalisti lakosta huolimatta. Myös se kehottaa varaamaan matkaan riittävästi aikaa.

-  Lakon aikana busseissa saattaa olla ruuhkia etenkin aamu- ja iltapäiväliikenteessä Lempäälän, Nokian ja Oriveden suunnalta Tampereelle ja takaisin matkustettaessa, Nyssen verkkosivuilla sanotaan.

Uutista päivitetty klo 17.26

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE