Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

NYT: Ukrainan ja Yhdysvaltain salainen tiedustelukumppanuus ratkaisevassa roolissa sodassa

AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT
Presidentti Zelenskyi vieraili Yhdysvaltain Ukrainan suurlähetystössä Lvivissä 23. helmikuuta ja tapasi muun muassa demokraattijohtaja Chuck Schumerin.

Ukrainalla ja Yhdysvalloilla on salainen tiedustelukumppanuus, jolla on ollut ratkaisevan tärkeä rooli puolustautumisessa Venäjää vastaan, kertoo yhdysvaltalaislehti New York Times. Maiden tiedustelukumppanuus alkoi lehden mukaan kymmenen vuotta sitten.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA on muun muassa lähettänyt Ukrainaan tiedusteluvarusteita sekä kouluttanut vakoojia, NYT kertoo.

Artikkeli perustuu lehden mukaan yli 200 haastatteluun Yhdysvalloissa, Ukrainassa ja muualla Euroopassa.

Lehden mukaan yhdysvaltalaiset tiedustelupalvelut tarjoavat Ukrainalle tiedustelutietoa kohdennettuja ohjusiskuja varten, jäljittävät venäläisjoukkojen liikkeitä ja auttavat vakoiluverkostojen tukemisessa. Ukrainan Venäjän-vastaisen rajan tuntumassa on NYT:n mukaan 12 salaista Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n tukemaa vakoilutukikohtaa.

CIA:n johtaja William Burns teki viime viikolla Ukrainaan salaisen vierailun, lehti kertoo. Vierailu oli NYT:n mukaan Burnsin kymmenes Ukrainaan sen jälkeen, kun Venäjä aloitti täysimittaisen sotansa.

UKRAINA on New York Timesin mukaan ollut kumppanuudessa aktiivinen osapuoli. Yhdysvaltalaisten kerrotaan olleen ajoittain vastahakoisia täysimääräiseen yhteistyöhön muun muassa sen vuoksi, että he halusivat välttää Venäjän provosoimista. Ukrainan kuitenkin kerrotaan tehneen itsensä tarpeelliseksi tarjoamalla roppakaupalla tiedustelutietoa Yhdysvaltojen käyttöön.

Lehti kertoo Ukrainan tarjonneen Yhdysvalloille muun muassa olennaista tiedustelutietoa Malaysia Airlinesin lentokoneen alas ampumisesta vuonna 2014 ja maiden tiedustelupalveluiden tehneen yhteistyötä selvittääkseen Venäjän vaikuttamista Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

CIA on muun muassa lähettänyt Ukrainaan tiedusteluvarusteita sekä kouluttanut vakoojia. Raja vedettiin lehden mukaan siihen, että CIA ei auttaisi Ukrainaa tekemään tappavia hyökkäysoperaatioita. Venäjän aloitettua suurhyökkäyksensä tämä rajoitus poistettiin.

Onnistunut yhteistyö johti NYT:n mukaan siihen, että Yhdysvallat muodosti muun muassa Ukrainan, Britannian ja Hollannin tiedustelupalveluiden kanssa salaisen koalition, jossa alettiin jakaa tiedustelutietoa Venäjästä.

KUN Yhdysvaltojen hallinnon henkilökunta helmikuussa 2022 evakuoitiin Ukrainasta ennen Venäjän hyökkäystä, CIA:n henkilökuntaa jäi NYT:n mukaan edelleen maahan. CIA:lta saatiin hyökkäyksen alussa ratkaisevaa tiedustelutietoa muun muassa siitä, mihin Venäjä suunnitteli iskuja ja millaisin asein.

Ukraina-apu on viime aikoina joutunut Yhdysvalloissa vastatuuleen. Jos Yhdysvaltain sotilasapu Ukrainalle tyssää kongressissa republikaanien vastustukseen, CIA voi lehden mukaan joutua supistamaan toimintaansa Ukrainassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE