Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Talous

”Odotettu käänne taloudessa” – valtiovarainministeriö optimistisena: ”Kysyntä elpyy, työllisyys kasvaa”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Valtiovarainministeriö (VM) ennustaa, että talouskasvu kiihtyy tänä vuonna 2,6 prosenttiin ja ensi vuonna 2,8 prosenttiin. Vuonna 2023 kasvu hidastuu päivitetyn ennusteen mukaan 1,6 prosenttiin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Toukokuussa VM arvioi, että talous kasvaa tänä vuonna 2,6 prosenttia, ensi vuonna 2,5 prosenttia ja 1,5 prosenttia vuonna 2023. Viilaukset ylöspäin koskevat siis ensi ja sitä seuraavaa vuotta.

–  Tuoreimmat tiedot kertovat odotetusta käänteestä taloudessa. Kysyntä elpyy, työllisyys kasvaa ja koronakuilu umpeutuu nopeasti, arvioi ministeriön osastopäällikkö, ylijohtaja Mikko Spolander tiedotteessa.

Hänen mukaansa käsillä oleva noususuhdanne on otollista aikaa tukea talouden rakennemuutosta ja vahvistaa julkista taloutta.

VM huomauttaa, että talouskasvu saattaa olla ennustettua voimakkaampaa. Maailmantalous kasvaa voimakkaasti valtioiden elvytyksen tukemana. Se voi kohentaa kotitalouksien ja yritysten luottamusta ja heijastua yksityisen kulutukseen ja investointeihin voimakkaammin kuin ennusteessa oletetaan.

Lisäksi maailmankaupan voimakkaampi kasvu tai Suomen aseman koheneminen vientimarkkinoilla voivat kasvattaa vientiä entisestään.

Maailmantalouden ennustetaan kasvavan 5,5 prosenttia tänä vuonna, 4,5 prosenttia ensi vuonna ja 3,2 prosenttia vuonna 2023.

Maailmantalouden ennustettua nopeampi kasvu vaikuttaisi VM:n mukaan investointeihin positiivisesti. Kotimaiset investointisuunnitelmat saattavat osoittautua suuremmiksi kuin ennusteessa.

Finanssipoliittisen elvytyksen ajoituksen takia talouskasvu on nopeinta tänä vuonna Yhdysvalloissa ja ensi vuonna euroalueella. Myös Kiinan talous kasvaa nopeasti tänä vuonna.

VM muistuttaa kuitenkin, että talouden kehityksen suunta on alkuvuonna vaihdellut voimakkaasti koronatilanteen kehityksen mukaan, mutta myönteiset näkymät ovat vahvistuneet selvästi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE