Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

OECD remontoi verokikkailun mahdollistavaa järjestelmää – panisi digiyritykset verolle maissa, joihin ne tarjoavat palvelujaan

Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD panisi Googlen, Facebookin ja kansainvälisesti toimivat yritykset verolle osittain myös maissa, joissa ne tarjoavat asiakkaille palvelujaan, ja joista ne saavat huomattavan osan voitoistaan. Nykyisin yrityksiä verotetaan niiden sijaintimaissa tai maissa, joissa verotus on kevyttä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

OECD pyytää nyt lausuntoja ehdotuksestaan uusiksi kansainvälisiksi verosäännöiksi. Tavoitteena on, että uudistus tulisi voimaan ensi vuonna.

Ehdotus sisältää kaksi osaa. Ensimmäinen on uusien sääntöjen luominen sille, missä veroja pitää maksaa. Toinen on, miten paljon yritykset joutuisivat maksamaan veroja maissa, joissa ne eivät ole fyysisesti läsnä mutta joihin ne tarjoavat palvelujaan.

OECD:n pääsihteeri Angel Gurria varoittaa tiedotteessa, että epäonnistuminen uusien sääntöjen luomisessa johtaisi yksipuolisiin päätöksiin eri maissa, millä olisi kielteisiä seurauksia jo ennestään hauraalle kansainväliselle taloudelle.

Digitaalisen talouden verotuksen uudistaminen on osa laajempaa kokonaisuutta kansainvälisen verotusjärjestelmän remontoimiseksi. Nykyiset säännöt mahdollistavat verokikkailun. Toisaalta vaarana on yritysten kaksinkertainen verottaminen.

OECD:n vero-osaston varajohtaja Grace Perez-Navarro esitteli OECD:n uunituoreen digiveroehdotuksen keskiviikkona Keskuskauppakamarin järjestämässä suuressa veropäivässä Helsingissä.

Ei vaikuttaisi suomalaisiin pk-yrityksiin

Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää pitää ehdotusta toteuttamiskelpoisena. Hänen mukaansa OECD:n digiveroehdotus on maltillisempi kuin aikaisempi EU-komission digiveromalli.

– On hyvä, että OECD painottaa yksinkertaisuutta ja oikeusvarmuutta. Pidän sitä positiivisena, jos nykyisiä sääntöjä muutetaan vain siltä osin kuin se on välttämätöntä, Kujanpää sanoo tiedotteessa.

Hän arvioi, että OECD:n mallissa on avoimia kysymyksiä. Niitä pyritään täsmentämään lausuntokierroksella.

– Jos tätä mallia sovelletaan vain suuriin yrityksiin, ei se lähtökohtaisesti vaikuttaisi suomalaisten pk-yritysten verotukseen, Kujanpää sanoo.

STT–Antti Autio

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE