Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

OECD:n raportista huolestuttavaa viestiä Suomeen – vaikuttaa myös talouteen

iStock

Suomalaisten hyvinvoinnin taso saattaa laskea pitkällä aikavälillä, jos koulutukseen ja terveyserojen kaventamiseen ei panosteta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tämän osoittaa taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n tuore raportti.

Raportti kuvaa väestön hyvinvoinnin, talouden ja ympäristön kestävyyden yhteisvaikutuksia. Jos vaikutuksia väestön hyvinvointiin ei oteta huomioon, eivät myöskään taloutta koskevat päätökset ole kestäviä pitkällä aikavälillä.

-  OECD:n tuore arvio auttaa tekemään päätöksiä, joiden vaikutus talouteen ja hyvinvointiin on myönteinen, sanoo tiedotteessa Romina Boarini, OECD:n hyvinvointitalouteen keskittyvän WISE-keskuksen johtaja.

Boarinin mukaan Suomi on yksi maailman johtavista maista kestävän hyvinvoinnin alalla.

SUOMEN hyvinvoinnin tilaa koskevassa raportissa on kuitenkin havaittu osaamisen ja hyvinvoinnin osa-alueita, joiden kehityssuunta on huolestuttava. Niillä on pitkällä aikavälillä väistämättä myös taloutta heikentävä vaikutus, jos tilanteeseen ei haeta aktiivisia ratkaisuja.

Heikentyvä osaaminen ja terveydentila sekä eriarvoisuus vaikuttavat ihmisten työkykyyn ja kykyyn osallistua yhteiskuntaan. Mielenterveyden häiriöiden lisäksi ylipaino ja siihen liittyvät sairaudet ovat yleistyneet.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Veli-Mikko Niemen mukaan hyvinvoinnin ja terveyden merkittäviä eroja alueiden ja ihmisryhmien välillä voidaan kaventaa kansallisella päätöksenteolla.

-  Tarvitsemme lainsäädännöllisiä ja rahoitukseen liittyviä toimia, hän toteaa tiedotteessa.

Raportissa nostetaan esiin myös koulutussektorin haasteita. Oppimistulokset heikkenevät ja sosiaaliseen taustaan liittyvät erot oppimistuloksissa kasvavat. Oppimistuloksien heikentymisestä on keskusteltu Suomessa jo pidempään.

Suomen menestys Pisa-tutkimuksessa on yhä kansainvälisesti verraten hyvää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE