Politiikka

Ohisalo: Sisäministerien kokous on hyvä alku turvapaikkapolitiikan uudistamiseksi

Lehtikuva / Markku Ulander
Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Ohisalo yrittää löytää ratkaisua uudistaa EU:n maahanmuuttopolitiikkaa.
Lehtikuva / Markku Ulander
Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Ohisalo yrittää löytää ratkaisua uudistaa EU:n maahanmuuttopolitiikkaa.
Lehtikuva / Markku Ulander
Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Ohisalo yrittää löytää ratkaisua uudistaa EU:n maahanmuuttopolitiikkaa.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) pitää Helsingin epävirallista EU-sisäministerikokousta hyvänä alkuna EU:n maahanmuuttopolitiikan uudistamiseksi.

Hänen mukaansa nyt on olemassa näyttöä EU-maiden keskinäisestä luottamuksesta asian ratkaisemiseksi.

Ohisalo arvioi kokouksen jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että Suomella on hyvä paikka koota yhteen maita turvapaikkapolitiikan uudistamiseksi. Hän kertoo, että keskustelut jatkuvat tiiviinä seuraavien viikkojen ja kuukausien ajan.

EU:n maahanmuuttokomissaari Dimitris Avramopoulos painottaa kollektiivista ratkaisua maahanmuuttokysymyksessä. Hän on varsin luottavainen siihen, että EU-maat – Italia ja Malta mukaan lukien – saadaan yhteisen järjestelyn taakse.

Ongelmana EU:n maahanmuuttopolitiikassa on kuitenkin se, että maahanmuuttajia tulee eniten juuri Italiaan ja Maltalle. Turvapaikanhakijoiden siirtäminen eteenpäin takkuaa.

– Emme voi antaa kenenkään enää hukkua Välimerellä, Ohisalo sanoi ennen kokouksen alkua.

Meritie Italiaan ja Maltalle on kuolemanvaarallinen

Tähän asti Välimereltä saapuville turvapaikanhakijoille on etsitty turvapaikkaa pelastusalus kerrallaan. EU-komissio on käynnistänyt kyselykierroksensa jäsenmaille aina uudelleen, kun Italian tai Maltan satamiin on saapunut alus täynnä pelastettuja, joita maat ovat kieltäytyneet ottamasta vastaan.

Vuoden aikana EU:n sisällä on siirretty noin 800 mereltä pelastettua ihmistä. Heidät on vastaanottanut hieman yli 10 valtiota. Esimerkiksi Suomi on nykyisen hallituksen aikana päättänyt ottaa kahdeksan turvapaikanhakijaa Italiasta ja viisi Maltalta.

Varsinkin reitti Afrikasta Italiaan tai Maltalle on vaarallinen. Tänä vuonna Välimerellä on kuollut tai kadonnut noin 700 ihmistä. Heistä valtaosa on pyrkinyt Eurooppaan keskistä reittiä pitkin, ilmenee YK:n pakolaisjärjestön tiedoista.

STT–ANTTI AUTIO, MIKA-MATTI TASKINEN

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 1/20
ÄÄRIPÄÄT - Miksi vastakkainasettelu kiinnostaa?
KANSA JA KAPITALISMI - Joillakin on varaa sijoittaa
MISSÄ OLET NYT - Ari Korhonen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Jussi Halla-ahon mukaan ilmasto lämpenee ja se liittyy ihmisen toimintaan – viiden lapsen isä julisti Helsingissä sanomaa, mutta flirtti olikin tutun ivallinen
23.1.2020

Luetuimmat


Uusimmat