Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Ohisalo: Suomella ei ole vielä kantaa EU-komission maahanmuuttopaketin yksityiskohtiin

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Suomella ei ole vielä kantaa EU-komission tuoreen maahanmuuttopaketin yksityiskohtiin, sanoo sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.).

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Kantoja muodostetaan lähiviikkoina, ja lopulta suuri valiokunta käsittelee Suomen kannan, hän sanoi toimittajille puhelimitse keskiviikkoiltana.

Paketin tarkoituksena on hänen mukaansa löytää ennen kaikkea pysyviä ratkaisuja ja uusi suunta Euroopan unionin turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikalle. Merkittävimpiä ja vaikeimpia kysymyksiä on toimiva vastuunjako, hän arvioi.

– Keskeisin kysymys, mikä nousee, on näistä sitten tämä vastuunjaon solidaarisuuden kysymys eli joko jäsenvaltio vastaanottaa sisäisiä siirtoja tai sitten jäsenvaltio osallistuu muiden maiden palautustoiminnan tukemiseen. Tässä toki on myös se näkökulma, että jos palautukset eivät vedä, tähän jäsenvaltioon sitten siirretään nämä henkilöt, hän kommentoi toimittajille puhelimitse.

Kaikki palautuspäätöksen saaneista eivät lähde Euroopasta, minkä vuoksi komission uusi paketti painottaa yhteistyön merkitystä palautusten toteuttamisessa.

Palautukset takkuavat

Myös Suomessa palautusprosessit takkuavat.

– Keskeinen kysymys on se, että vaikka Suomi tekisi mitä tahansa, ei ole aina Suomesta kiinni, että palautukset eivät välttämättä vedä, Ohisalo kuvailee.

Syinä voivat olla muun muassa se, että palautussopimuksia ei ole tiettyjen vastaanottajamaiden kanssa lainkaan saatu tehtyä tai sitten ne ovat epämääräisiä eivätkä välttämättä edes kirjallisia sopimuksia tai sitoumuksia. Koronapandemia on vaikeuttanut tilannetta omalta osaltaan.

– Korona on aiheuttanut sen, että poliiseja ei ole voitu hyödyntää siinä, että poliisit olisivat mukana palautusmatkoilla, hän kertoo.

Suomi mukana ”rakentavana kumppanina”

EU:n ulkorajavaltiona Suomelle on Ohisalon mukaan aivan keskeistä, että maahanmuuttokysymyksissä toimitaan eurooppalaisittain yhdessä. Hallitusohjelmakirjauksen mukaisesti Suomi haluaa Ohisalon mukaan olla rakentavana kumppanina löytämässä eurooppalaista ratkaisua.

– Uskon, että hallituksen kanta saadaan hyväksi, ja se lähtee Euroopan tasolle niin, että Suomi on valmis yhteistyöhön monesta.
Hän myöntää, että kaikkien jäsenmaiden mukaan saaminen tulee olemaan haastavaa.

STT–Saila Kiuttu

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE